Vijeće Arhitektonskog fakulteta protiv izgradnje garaže na Trgu Oslobođenja
Foto: Sarajevski.ba

Vijeće Arhitektonskog fakulteta protiv izgradnje garaže na Trgu Oslobođenja

Vijeće Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu očitovalo se povodom prijedloga novog koncepta urbanističkog projekta Trg oslobođenja – Alija Izetbegović.

Riječ je o planu koji se odnosi na gradnju podzemne garaže na na lokalitetu pomenutog trga, prilikom čije bi gradnje došlo do značajne izmjene samog trga, uništavanja određenih zelenih površina i ukljanjanja spomenika Multikulturalnom čovjeku.

Sama činjenica po kojoj se podzemna garaža ističe kao dio “najreprezentativnijeg mjesta u gradu”, navode iz Vijeća, dovoljno govori o stvarnom razumijevanju grada i njegovih potreba, te sposobnost promišljanja prostora kao najvažnijeg resursa.

Savremene tendencije u planiranju evropskih “zdravih” urbanih centara se kreću u smjeru transponiranja užih gradskih centara u pješačke oaze, uz potpuno eliminiranje kolskog saobraćaja.

Izgradnjom podzemne garaže na, vjerovatno, najznačajnijoj i najvrijednijoj gradskoj lokaciji, navode iz Vijeća, uništavaju se dragocijene zelene površine i stoljetna stabla, uvećava intenzitet saobraćaja i zagađenost vazduha ali i nepovratno “zakivaju” urbanističke vizije grada Sarajeva sa dalekosežnim posljedicama.

Podređivanje centralnog gradskog trga funkciji javne garaže smatraju nepromišljenim pristupom i sa aspekta postojećih prostornih planova, u kojima su predviđene čak četiri garaže u neposrednom okruženju.

Sa druge strane, pozdravljaju ideju kreiranja parkovne površine ispred Doma armije, koja će zajedno sa prostorom trga predstavljati jedinstvenu organsku cjelinu.

Vijeće Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu istakli su da je njihova obaveza javno se oglasiti i izraziti jasno proviljenje o još jednom pokušaju degradacije centralnog urbanog prostora neprocjenjive vrijednosti.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.