Za podsticaje poloprivrede u 2021. godini isplaćeno pet miliona KM
Foto: mp.ks.gov.ba

Za podsticaje poloprivrede u 2021. godini isplaćeno pet miliona KM

Ministarstvo privrede KS je u okviru rekapitulacije svojih aktivnosti u ovoj godini, napravilo i presjek sprovedenih mjera i dodjela poljoprivrednih poticaja u ovom periodu.

Prema tim podacima, ukupno 1.856 prijavljanih kandidata zadovoljilo je uvjete i kriterije za ostvarivanje prava novčanih podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za što je Ministarstvo privrede ukupno isplatilo 5.035.799,92 KM.

“Dok je tokom ljetnih mjeseci zabilježen povećan rast zanimanja za poljoprivrednu prizvodnju u oblasti plasteničke proizvodnje, pčelarstva, uzgoj krava i teladi, tov piladi, junadi i junica, te kupovinu mehanizacije, u jesenjem periodu veći interes iskazan je za podsticaje u oblasti animalne proizvodnje, gdje je i isplaćen najveći iznos podsticajnih sredstava tokom 2021. godine”, navodi se o izvještaju Ministarstvo privrede KS.

„U animalnoj proizvodnji pravo na podsticaj za provođenje veterinarsko-zdravstveni, zootehničkih i zoohigijenskih mjera ostvarilo je 1.457 kandidata kojima je isplaćen ukupan iznos podsticajnih sredstava od 3.953.937,91 KM“, istakao je ministar privrede Adnan Delić.

Naveo je i da je u ovoj proizvodnji pravo na podsticaj ostvarilo 496 pravnih lica kojima je isplaćeno ukupno 2.518.850,4 KM, te 961 fizičko lice kojima je isplaćeno ukupno 1.075.087,51 KM.

Također, u Registru podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji zabilježena su 283 kandidata koja su ostvarila pravo na podsticaj u oblasti biljne proizvodnje za provođenje agro-tehničkih mjera, nabavku sjemena i repromaterijala.U ovoj oblasti ukupno je isplaćeno 511.481,35 KM.

Za novčane podsticaje za ostvarenu organsku proizvodnju isplaćeno je 6.669 KM, dok je za kapitalna ulaganja – nabavku junica i poljoprivrednu mehanizaciju isplaćeno ukupno 923.711,66 KM.

Ministar Delić istakao je i da je zadovoljan realizacijom planiranih budžetskih sredstava u oblasti poljoprivredne proizvodnje, obzirom da je do sad isplaćeno 5.035.799,92 KM od ukupno 6,1 miliona KM predviđenih namjenskih sredstva za poljoprivredne podsticaje.

„Obzirom da bilježimo porast interesovanja za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, ukoliko bude potrebno do kraja godine, mi ćemo obezbijediti dodatna sredstva za isplaćivanje ovih podsticaja“, najavio je ministar Delić.

“S ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje, uz podsticaje za domaću proizvodnje i snabdijevanja tržišta domaćim proizvodima, Ministarstvo privrede aktivno radi na pripremi i izradi novog zakona i podzakonskih akata za poljoprivredne podsticaje koji će dodatno regulisati ovu oblast”, poručili su iz ovog ministarstva.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.