Top sa Žute tabije ozvaničio početak mjeseca posta

Top sa Žute tabije ozvaničio početak mjeseca posta


Tradicionalnim pucnjem iz topa sa sarajevske Žute tabije večeras je ozvaničen početak svetog mjeseca ramazana 1442. hidžretske godine, odnosno islamskog kalendara.

Ramazan je deveti mjesec muslimanskog kalendara, a to je mjesec kada je počela objava svete knjige islama Kur’ana. To je poseban mjesec u islamu i vjeruje se da će dobra djela učinjena tokom tog perioda više biti daleko više nagrađena nego u ostalim danima u godini.

Ramazanski post počinje sutra izlaskom sunca. Post u mjesecu ramazanu predstavlja potpuno odricanje od hrane, pića, pušenja, spolnih i bilo kojih drugih tjelesnih zadovoljstava, ali i nedoličnog govora i ponašanja. Post započinje od zore i traje sve do zalaska sunca. Sehur je period u kojem se zaposti, a iftar označava prekid posta.

Po završetku ramazana slijedi jedan od najznačajnijih praznika kod muslimana Bajram. Ove godine ramazanski Bajram pada u četvrtak 13. maja.

Ovo je drugi ramazan u uslovima pandemije koronavirusa. Građanima islamske vjeroispovjesti je preporučeno da vjerske obrede i aktivnosti izvršavaju u skladu s epidemiološkim mjerama.

Tradicionalnom pucnju topa sa Žute tabije prisustvovala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Benjamina Karić, Top, Žuta tabija
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

“Želim da dane molitve i odricanja tokom posta, provedete u dobrom zdravlju, porodičnoj sreći i međusobnom poštovanju, te u ovim vanrednim okolnostima, ramazan iskoristite za svoj mentalni i duhovni preporod. Žao mi je što ovo mjesto svojim sadržajima neće okupljati sve generacije Sarajlija kao nekada i uz jedinstven pogled na grad, značajnim manifestacijama njegovati ramazanske običaje”, poručila je nova sarajevska gradonačelnica.

Tobdžija Smail Krivić, nakon 24 godine večeras nije bio na Žutoj tabiji u Sarajevu

“Našem Smailu Kriviću koji je posljednje 24 godine zadužen za pucanj topa sa Žute tabije tokom ramazana u Sarajevu želim brz oporavak od koronavirusa i da tradiciju nastavi u drugoj polovini ramazana. Na ovaj način zajedno doprinosimo jačanju zajedništva i tolerancije svih vjera i kultura u našoj zemlji, što i jeste njena višestoljetna baština”, kazala je gradonačelnica Karić.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić također je prisustvovao obilježavanju početka ramazana na Žutoj tabiji, te je vjernicima islamske vjeroispovijesti uputio čestitke.

“Svim vjernicima islamske vjeroispovijesti upućujem najiskrenije čestitke povodom nastupajućeg mjeseca ramazana, sa željom da ovaj mjesec posta provedete sa svojim najmilijima u miru, dobrom zdravlju i blagostanju. Ramazan šerif mubarek olsun!”

Ramazan, Top, Žuta tabija
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba