Ramazanski iftar i njegove čari
Foto: Sarajevo.co.ba

Ramazanski iftar i njegove čari

Deveti mjesec muslimanskog kalendara predstavlja Ramazan. To je mjesec posta, odnosno odricanja od jela, pića, loših misli i radnji. Post započinje od zore i traje sve do zalaska sunca. Sehur je period u kojem se zaposti, a iftar označava prekid posta.

Tradicija iftarenja tokom mjeseca ramazana započinje pucanjem topa. Ovo je mjesec kada porodica postaje bliža. Zbog nedostatka vremena i ubrzanog načina života rijetki su zajednički, porodični ručci, a ovaj mjesec je prilika da oni budu što učestaliji.

Iftar je drugim riječima ramazanska večera, odnosno objed koji se uzima neposredno nakon zalaska sunca. Postači tada prekidaju svoj post i mrse se.

Karakteristično za ovaj period jeste da domaćice kuhaju više nego inače, s puno žari, sreće i elana. Sofre su bogatije, druženja češća, a srca zadovoljnija. Naravno ovaj običaj nije razlog za prejedanje, bitno je svega uzeti po malo, jer treba ostaviti prostora za sehur.

Postoji nekoliko običaja bez kojih iftar ne može proći, a to su da se post tada prekida sa najzdravijim voćem datulom/hurmom, vodom ili limunadom, da se jede somun i topa!

Hurme imaju neprocjenjive nutritivne vrijednosti i zbog toga ih mnogi s pravom zovu najzdravijim voćem na zemlji. Pomažu rad crijeva, odličan su izvor željeza, šećer iz hurmi savršena je zamjena za obični šećer, lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Imaju učinkovito dejstvo u liječenju raka, jetre, grlobolje, groznice i prehlade.

Limunada je idealan način da nadomjestite potrebu za tečnošću. Osvježavajući a ujedno i zdrav napitak. Limun sadrži velike količine vitamina C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan. Kraće rečeno limunada je osvježenje koje liječi.

Miris somuna ne može vas mašiti tokom ovog mjeseca. Ulice, kuće, pekare, prodavnice sve miriše na somun i ćurekot. Somun je turska riječ koja označava bijeli okrugli pekarski hljeb i u Sarajevu se jede već 5 stoljeća. Od ostalih peciva razliku je se po šarama koje podsjećaju na mušebak i po ćurekotovim sjemenkama koje se stavljaju zbog preporuke Muhammeda a.s. koji kaže da je ljekovit i da donosi berićet.

Topa predstavlja nezaobilazno jelo svakog iftara. Servira se prije svih napravljenih jela, odnosno jede se nakon što pojedete hurmu ili se napijete limunade.Pravi se tako što se tope kajmak, puter, maslo, pavlaka, kajmak i različite vrste sira, neki stavljaju i jaja, a neki ne.

I ako je običaj da se u mjesecu ramazanu obilazi porodica i iftari se u njihovoj kući, mnogi moderniziraju ovaj običaj tako što iftare organiziraju u ugostiteljskim objektima. Manje prljavog suđa, jeste priznajemo, ali da li ste opušteni kao kod kuće, da li se osjeti onaj duh gostoprimstva, toplote i prisnosti? Željeli bismo istaknuti da tradicija organiziranja iftara u okviru porodice svoju čar i vrhunac dostiže kada se realizuje u kući.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.