Spomenik međunarodnoj zajednici i nezahvalni građani u Sarajevu
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Spomenik međunarodnoj zajednici i nezahvalni građani u Sarajevu

Malo koji spomenik u Sarajevu je meta vandala kao onaj Ikara između Historijskog i Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Nije jasno zašto je baš ovaj spomenik, koji se nalazi na dosta prometnoj lokaciji, česta meta vandala. Možda ih privlači pozlaćena nijansa ambalaže koja se može oguliti ili pak ne znaju poruku koju taj spomenik nosi.

Riječ je o spomeniku urađenom po konzervi mesa Icar kojeg su građani Bosne i Hercegovine dobijali kao humanitarnu pomoć u ratu.

Icar, Ikar spomenik Sarajevo
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Ovoj čuvenoj konzervi mesa nikad definitivno nije utvrđen sastav ni rok trajanja. Za njega se često moglo čuti da ga ni mačke nisu htjele jesti, ali građani Sarajeva su morali.

Spomenik je zamišljen da bude postavljen ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a Šoba je objasnio riječima: “To u stanovitom smislu treba da predstavlja simboličnu poruku predstavnicima međunarodne zajednice koji bi trebali da posjećuju BiH Predsjedništvo. Poruka je sljedeća: Znamo šta moramo da progutamo!”

Uz pomoć Centra za savremenu umjetnost, 9. aprila 2007. godine podignut je “Spomenik međunarodnoj zajednici od zahvalnih građana Sarajeva”, ali ne na lokaciji koju je želio Šoba, već kod Zemaljskog muzeja.

Nažalost, spomenik je često bio meta vandala.

Icar, Ikar spomenik Sarajevo

“Očigledno je da Sarajevo nema interesa za evociranje uspomena na period od 1992-1995, na patnje i gutanje smeća koje je dolazilo u grad i misteriozne konzerve koje su ljudi bili primorani da jedu jer nije bilo ničega drugog”, napisao je Nebojša Šerić nakon što je vidio fotografije uslikane nakon proslave Dana mladosti, 25. maja 2009. godine, kako na išaranom spomeniku stoji na desetine flaša, što je, uvrijedilo autora.

Do izmještanja spomenika nije došlo, a isti je u nekoliko navrata obnavaljan. Međutim, nikada nije izgledao loše kao danas.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.