FOTO: Zaslužuje li Sarajevo ovaj spomenik?

Prije desetak godina Nebojša Šerić Šoba, jedna od ključnih umjetničkih figura u Bosni i Hercegovini, pokrenuo je interesantan projekat - podizanje spomenika međunarodnoj zajednici.

IKAR je proizvod osmišljen i izrađen u Italiji, predstavlja jedan od projekata međunarodne zajednice s glavnim ciljem pomoći populaciji zemalja zahvaćenim ratnim i sličnim kriznim situacijama. Ovoj čuvenoj konzervi mesa nikad definitivno nije utvrđen sastav, rok trajanja, porijeklo.

Spomenik u obliku Ikar konzerve je trebao biti postavljen ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Kako je idejni tvorac ovog projekta jednom naglasio: "To u stanovitom smislu treba da predstavlja simboličnu poruku predstavnicima međunarodne zajednice koji bi trebali da posjećuju BiH Predsjedništvo. Poruka je sljedeća: Znamo šta moramo da progutamo!"

Uz pomoć Centra za savremenu umjetnost, 9. aprila 2007. godine podignut je "Spomenik međunarodnoj zajednici od zahvalnih građana Sarajeva", ali ne na lokaciji koju je želio Šoba, već kod Zemaljskog muzeja.

Nažalost, nije dugo trebalo da ovaj spomenik pretrpi prva oštećenja. Vidjevši fotografije uslikane nakon proslave 25. maja 2009. godine, Šoba je odlučio da pokrene inicijativu za premještanje spomenika "u neki drugi grad, u neku drugu sredinu koja je spremna da taj spomenik (restauriran) prihvati". Na pomenutim fotografijama vidjelo se kako na išaranom spomeniku stoji na desetine flaša, što je, uvrijedilo autora.

"Očigledno je da Sarajevo nema interesa za evociranje uspomena na period od 1992-1995, na patnje i gutanje smeća koje je dolazilo u grad i misteriozne konzerve koje su ljudi bili primorani da jedu jer nije bilo ničega drugog", napisao je Nebojša Šerić na svom blogu tom prilikom.

Do toga, srećom nije došlo, a spomenik je u međuvremenu obnovljen.

Ipak, pojavila su se nova oštećenja. Išarano je postolje spomenika, a oštećena je i sama "konzerva", uz nekoliko manjih "potpisa". Stoga se, baš kao i Šoba, pitamo, da li Sarajevo zaista zaslužuje jedan ovakav spomenik?


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.