SDP: Neodgovornost članova Predsjedništva BiH je akt diverzije
Foto: SDP

SDP: Neodgovornost članova Predsjedništva BiH je akt diverzije

Danas je u Sarajevu održana 97. sjednica Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH.

Na sjednici je razgovarano o aktuelnim političkim dešavanjima uz posebnu pažnju na protekli krug pregovora o pronalasku rješenja provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić- Finci”, sramnu presudu Iliji Jurišiću, te problemima u vezi neusvajanja budžeta institucija Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo je pozdravilo napore premijera Nermina Nikšića, kao i Vlade i Parlamenta FBiH za usvajanje budžeta za 2014. godinu čime su prvi ispunili uslove iz stand-by aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Također, SDP osuđuje neodgovorno i neozbiljno ponašanje posebno članova Predsjedništva BiH koje iz samo njima poznatih razloga danima koči usvajanje budžeta institucija BiH, što je odgodilo aranžman sa međunarodnim finansijskim institucijama do kraja januara 2014. i ugrozilo finansiranje svih nivoa vlasti u 2014. godini. Članovi Predsjedništva BiH se konačno trebaju uozbiljiti i početi raditi posao za koji su i više nego dobro plaćeni. Politikanstvo i jeftini politički poeni bilo koje vrste, a pogotovo kod članova najvišeg izvršnog organa u našoj državi, ne smije se tolerisati. Ovim aktom diverzije i razbijanja države Predsjedništvo BiH u potpunosti na sebe preuzima odgovornost za sve posljedice neisplaćivanja četvrte tranše od strane Međunarodnog monetarnog fonda, te dovodi u pitanje ekonomsku, fiskalnu i socijalnu održivost BiH i entiteta čije će rušenje prvo i najdublje pogoditi stotine hiljada socijalno najosjetljivih kategorija (penzioneri, borci, invalidi, porodice šehida i poginulih boraca…)

Nakon glasanja delegata Demokratske fronte u Domu naroda Parlamenta FBiH protiv budžeta za 2014. godinu ovo je samo još jedan doprinos Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika DF-a Željka Komšića koji se pridružio provođenju SDA politike “što je stanje gore za njega je bolje”. Ovakvim odnosom on nije ugrozio svoja primanja, ali jeste direktno oštetio i ugrozio primanja desetina hiljada pripadnika boračkih populacija.

Predsjedništvo SDP-a smatra da i dalje postoje pokušaji pojedinih aktera da suštinu presude “Sejdić-Finci” zloupotrijebe, baveći se isključivo pitanjima koja nisu predmet presude, te da i dalje postoje ljudi koji svjesno ili nesvjesno opstruiraju proces i nastoje nas umoriti kako bi digli ruke od ovoga. Podcrtano je da se nikada ne smije umoriti od traženja rješenja koja vode integraciji zemlje, kao osnovnog uslova za evroatlanske integracije izražavajući spremnost na razgovor o svim novim modelima koji to uvažavaju.

Kada je u pitanju sramna presuda Okružnog suda u Beogradu Iliji Jurišiću SDP smatra da se ona ne zasniva na istini i pravilnoj primjeni materijalnog zakona. Naglašeno je da je sada od iznimne važnosti prilaganje žalbe i traženje zaštite pred međunarodnim institucijama i organizacijama, koje se bave zaštitom ljudskih prava i sloboda, ali i ukazivanje na ovo očigledno nepoštivanje zakona i politizacijom cijelog procesa od strane Okružnog suda u Beogradu.

[divider]

Tekst objavljen u rubrici Političke stranke je saopštenje pošiljatelja i prenešen je od riječi do riječi, bez sadržajnih ili drugih promjena. Za sadržaj teksta isključivo je odgovoran pošiljatelj. Portal Sarajevski.ba ne odgovara za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica ovog teksta.

Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.