Sabina Ćudić: Vlada KS mora obustaviti nastavu zbog zdravlja djece
Foto: Denis Ruvić, Sarajevski.ba

Sabina Ćudić: Vlada KS mora obustaviti nastavu zbog zdravlja djece

Zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Sabina Ćudić, Pvodom velikog zagađenja zraka u KS,  kritikovala je Vladu zbog neodgovornog ponašanja prema djeci.

Dok struka apelira na građane da ne napuštaju svoje domove i ne otvaraju prozore, Vlada Kantona Sarajevo odbija proglasiti vanredno stanje i pušta djecu da idu u školu i provode nedopustivo veliku količinu vremena na otvorenom (dolazak/odlazak u školu, veliki odmor, itd.) što je dokaz ogromne neozbiljnosti i neodgovornosti Vlade – koja se neometano nastavlja voziti službenim vozilima, dodatno ispuštajući otrove koje djeca udišu na putu do škole, smatra Sabina Ćudić, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo.

Prema njenim riječima Vlada mora prestati da se igra sa zdravljem djece.

Sabina Ćudić

Sabina Ćudić / Foto: nasastranka.ba

“Situacija je takva da doktori apeluju na sve stanovnike da ne napuštaju svoje domove, jer je vazduh u toj mjeri pun otrovnih materija da nekoliko minuta na otvorenom uzrokuje glavobolju i poteškoće u disanju. Nikako drugačije se ne može, u tom kontekstu, tumačiti odluka Vlade da se ne proglasi vanredno stanje nego kao opasno igranje sa zdravljem djece. A ako nastave ignorisati problem – nisu čak uradili ni analizu vazduha! – onda će snositi odgovornost za čin svjesnog trovanja djece”, kazala je Sabina Ćudić.

“Kao zastupnica u Skupštini KS i kao stanovnica Sarajeva tražim od Vlade da hitno obustavi nastavni proces u osnovnim i srednjim školama. Ne postoji ni najmanja šteta koju bi takav postupak napravio – djeca mogu nadoknaditi izgubljene sate u sunčanim periodima – dok svako dalje prolongiranje takve odluke može nanijeti nenadoknadivu štetu”, dodala je.

“Direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo je objasnila da djeca – koja ako su prva smjena, u ranim jutarnjim satima idu u školu, odnosno u kasnim večeranjim satima se vraćaju kući ako su druga smjena – predstavljaju populaciju koja je najpodložnija oštećenjima disajnih puteva. Ako Vlada hitno ne obustavi rad škola, onda svi roditelji trebaju samoinicijativno ostaviti djecu kod kuće, jer će ih samo tako moći spasiti od otrova u vazduhu koji im mogu dugoročno narušiti zdravlje, čak u toj mjeri da stvar ima generacijske posljedice. Jer na savjest Vlade i resornog ministarstva, kao odgovornih instanci za sprovođenje mjera protiv otrova u zraku, očito ne možemo računati”, zaključila je Ćudić, a saopćeno iz Naše stranke.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.