Sarajevo dobilo novu bistu Isaka Samokovlije
Foto: sarajevo.ba

Sarajevo dobilo novu bistu Isaka Samokovlije

Sarajevo je ponovo, na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović, dobilo bistu Isaka Samokovlije, jednog od najpoznatijih bosanskohercegovačkih književnika koji je iza sebe ostavio impozantan književni opus bosansko – jevrejske tematike.

Prethodna bista je ukradena prije pet godina, a vraćanje biste jednog od najvećih i najpoznatijih bh. pripovjedača, inicirali su i realizovali Grad Sarajevo i Jevrejska zajednica u Bosni i Hercegovini.

„Ovakvi spomenici čine grad i oni podsjećaju da su u njemu živjeli, radili i stvarali izuzetni ljudi i umjetnici. Čuvati, njegovati i pamtiti našu prebogatu kulturnu baštinu naša je svakodnevna zadaća – zbog nas samih, a pogotovo zbog naših budućih naraštaja“, istakao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, i savjetnik za kulturu i religiju Eli Tauber zahvalili su Gradu Sarajevu i gradonačelniku Skaki što su prepoznali značaj ponovnog postavljanja biste u čast Isaka Samokovlije.

Grad Sarajevo je finansirao izradu biste koja je umjetničko djelo Stijepe Gavrića, akademskog kipara i profesora u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.

isak_samokovlija

Isak Samokovlija (rođen u Goraždu 3. septembra 1889. godine) je poznati bosanskohercegovački književnik, autor djela sa bosansko-jevrejskom tematikom. Po zanimanju je bio ljekar. Živio je u Goraždu, Fojnici i Sarajevu. Umro je 15. januara 1955. godine, u Sarajevu gdje je i sahranjen. Njegova najpoznatija djela su: Od proljeća do proljeća, Nosač Samuel, Solomunovo slovo, Hanka, Plava Jevrejka, On je lud, Fuzija, Tragom života, Đerdan i Priča o radostima.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.