Ukradena bista Isaka Samokovlije u centru Sarajeva
Foto: Sarajevski.ba

Ukradena bista Isaka Samokovlije u centru Sarajeva

Bronzana bista Isaka Samokovlije, jednog od najpoznatijih bosanskohercegovačkih književnika, nestala je sa Trga oslobođenja Alija Izetbegović u centru Sarajeva.

Povodom krađe prva se oglasila Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica (Foundation Cultural Heritage without Borders – CHwB) Bosna i Hercegovina koja je apelovala na nadležne organe da provedu istragu i utvrde odgovornost za nestanak ove značajne skulpture. Također, nadamo se da će nadležni organi poduzeti sve mjere da spriječe mogući nestanak drugih skulptura.

Krađa bisti u Sarajevu postala je učestalost. Ranijih godina ukradene su biste Petra Dokića, Mice Todorović, Voje Dimitrijevića, Ćamila Sijarića i Derviša Sušića…

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić oštro je osudio krađu biste istaknutog bosanskohercegovačkog književnika.

“Isak Samokovlija jedan je od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pisaca koji je iza sebe ostavio impozantan književni opus bosansko – jevrejske tematike. Krađa njegove biste predstavlja duboku povredu Samokovlijinog ugleda, ali i ugleda grada Sarajeva i njegovih građana”, kazao je Komšić, te dodao da ovo nije prvi put da se skrnave biste zaslužnih građana ove zemlje i grada Sarajeva.

On je istakao da ovakva situacija ukazuje na potrebu češćeg obilaska policijskih patrola na područjima na kojima vandali uništavaju spomenike, spomen-obilježja, te na taj način narušavaju ugled grada Sarajeva.

[author image=”https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/a/a2/Samokovlija.jpg” ]Isak Samokovlija (rođen u Goraždu 3. septembra 1889. godine) je poznati bosanskohercegovački književnik, autor djela sa bosansko-jevrejskom tematikom. Po zanimanju je bio ljekar. Živio je u Goraždu, Fojnici i Sarajevu. Umro je 15. januara 1955. godine, u Sarajevu gdje je i sahranjen. Njegova najpoznatija djela su: Od proljeća do proljeća, Nosač Samuel, Solomunovo slovo, Hanka, Plava Jevrejka, On je lud, Fuzija, Tragom života, Đerdan i Priča o radostima.[/author]


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.