Javna rasprava o projektu Trg oslobođenja bit će održana 02. marta
Foto: Arhiv / Sarajevski.ba

Javna rasprava o projektu Trg oslobođenja bit će održana 02. marta

Tokom 2020. godine, na inicijativu načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, poduzete su intenzivne aktivnosti na projektu Trg oslobođenja-Alija Izetbegović.

Kako je načelnik Hadžibajrić isticao u izjavama za medije, namjera je da Trg oslobođenja – Alija Izetbegović postane jedno od najreprezentativnijih mjesta u gradu i ponudi građanima, ali i gostima grada, podzemnu garažu, višenamjenski trg, zelene površine i brojne sadržaje.

Od prošle godine do danas poduzete su sve potrebne aktivnosti kako bi se ova ideja provela u djelo, te je na prvoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo održanoj 28. januara ove godine usvojen Nacrt Odluke o usvajanju i Nacrt Odluke o provođenju Urbanističkog projekta Trg oslobođenja-Alija Izetbegović, navode iz Općine Stari Grad.

U toku je javni uvid u Urbanistički projekat Trg oslobođenja-Alija Izetbegović putem općinske web stranice (sekcija: javne rasprave), gdje svi građani mogu pogledati kako je zamišljen ovaj projekat i dati eventualne primjedbe i sugestije putem emaila urbanizam@starigrad.ba ili na protokol Općine.

Javni uvid traje do 23. februara. Služba za urbanizam Općine Stari Grad najavila je da će se javna rasprava o ovom projektu održati 02. marta, 2021. godine u 14 sati u Velikoj sali Općine Stari Grad i pozvani su zainteresovani građani da se uključe. Zbog higijensko-epidemioloških mjera koje su na snazi javni uvid vrši se u online formatu, a i prilikom javne rasprave u sali će se poštovati propisane mjere.

O projektu…

Urbanistički projekat Trg oslobođenja-Alija Izetbegović predviđa izgradnju podzemne garaže sa tri etaže i multifunkcionalni trg sa spomen-obilježjem poginulim braniocima od 1992-1995. godine i novim spomen-obilježjem Prvoj policijskoj brigadi Stari Grad.

Planirano je popločavanje trga uz oplemenjivanje urbanim mobilijarom: klupama, ukrasnim žardinjerama, stajalištima za bicikle, jarbolima, kioscima za prodaju novina, nadstrešnicama za stajališta gradskog saobraćaja, info tablama za označavanje kulturno-historijskih znamenitosti i spomenika, odgovarajućim i dekorativnim osvijetljenjem i drugo.

Na trgu će se zadržati sve biste bosanskohercegovačkih književnika uz izradu novih, redizajniranih, postolja. Projekat predviđa ulaz u podzemnu garažu iz ulice Zelenih beretki – iznad autobuskog terminala, a izlaz iz garaže bit će ispod autobuskog terminala koji se neće izmještati sa sadašnje lokacije.

Dio postojeće vegetacije bit će sačuvan i uklopljen u novo rješenje, a Trg će biti obogaćen i novim zelenilom. Izgradnja i uređenje zelenih površina vršit će se u skladu sa prethodno pribavljenom odgovarajućom tehničkom dokumentacijom urađenom na osnovu Idejnog projekta hortikulture.

Parking prostor ispred Doma armije bit će pretvoren u zelenu površinu i tako će se građanima osigurati prostor za odmor i uživanje. Na ovom dijelu će biti sagrađena fontana i postavljen urbani mobilijar, a zelene površine bit će u obliku Srca Sarajeva.

Uža gradska jezgra postat će tako mjesto održavanja kulturno-zabavnih sadržaja, ali i prostor za odmor i relaksaciju. Istovremeno, kroz ovaj projekat nastavlja se rješavanje nedostatka parking prostora u najužoj jezgri, poručuju iz Općine Stari Grad.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.