GDS poziva na borbu za dostojanstvo života u BiH
Foto: GDS

GDS poziva na borbu za dostojanstvo života u BiH

Pozivamo građanke i građane BiH da pokrenu odlučnu borbu protiv svih oblika diskriminacije i poniženja u bosanskohercegovačkom društvu.

Pozivamo sve učesnike u vlasti da preispitaju odgovornost državnih organa vlasti i pojedinaca koji vrše najodgovornije funkcije u zemlji za neprovođenje zakona o diskriminaciji, o pravima pripadnika nacionalnih manjina i svih međunarodnih konvencija koje se odnose na ljudska prava i slobode.

Pozivamo sve državljane BiH da se suprostave podjelama i mržnji od djetinjstva do starosti, od škole do posla, od sportskog do svekolikog društvenog povezivanja i ljudskog, slobodnog i ravnopravnog natjecanja i druženja do radosti, ljubavi i poštivanja najboljih ostvarenja.

Pozivamo Vas da se izborimo zajedno za bolja rješenja za kvalitetniji i sadržajniji život, za ekonomska, socijalna, poltička vjerska, nacionalna i sva manjinska prava, pravdu i slobodu svakog pojedinca i zajednice, za uzajamno uvažavanje, razumijevanje.

Pozivamo Vas da se ne prepuštamo depresiji i opštoj krizi, nezaposlenosti i jadu i bjedi jer to izjeda svakog pojedinca, porodicu i društvo.

Pozivamo sve ličnosti i institucije da u svim oblastima života ličnim primjerom preduprijede svakodnevna poniženja i nepravde prema starim i djeci, siromašnim i bolesnim, radnicima i nezaposlenim, mladima i ženama i muškarcima koji su žrtve samo zato što su svoji, različiti od drugih, manjina u bilo kojem pogledu.

Pozivamo javno mnijenje, u kojem smo svi na svoj način akteri, da odlučno i hrabro reaguje i pokrene suštinsku akciju na promjeni uslova života i stvaranja u BiH, jer to niko u ime nas neće uraditi.

Pozivamo civilno društvo i sva udruženja, obrazovne, kulturne i naučne institucije i posebno u zemlji knjige pripadnike svih vjerskih zajednica, da podstaknu dobro i dobre ljude i zajednicu da se udružimo i pružimo građanski otpor nehumanom i neprihvatljivom nasilju nad pojedincima, porodicama i prirodi, nasilju nad svakim živim bićem u našem društvu koje još uvijek živi u postraumatskom stresu nadajući se opravdano da će doći vrijeme i za dostojanstvo življenja.

Pozivamo sve one koji osjećaju tegobu današnjeg života u BiH i svijetu na solidarnost i promjene koje će ponovo probuditi nadu u smisao života.

Pozivamo i sve partnere u borbi za ljudska prava i slobode, predstavnike prijateljskih zemalja i međunarodnih organizacija u kojima smo članovi ili im se pridružujemo da u ravnopravnoj saradnji sa institucijama naše zemlje i građanima i građankama BiH u zemlji i svijetu radimo na dobrobit mira, pravde i slobode u svijetu.

Pozivamo sve sugrađane da ovdje i sada pokrenemo borbu za dostojanstvo života u svojoj zemlji, Bosni i Hercegovini.

[divider]

Tekst objavljen u rubrici Političke stranke je saopštenje pošiljatelja i prenešen je od riječi do riječi, bez sadržajnih ili drugih promjena. Za sadržaj teksta isključivo je odgovoran pošiljatelj. Portal Sarajevski.ba ne odgovara za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica ovog teksta.

Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.