FOTO: Dan sjećanja na žrtve u Vukovaru

Jugoslovenska narodna armija je nakon 87 dana okupacije, granatiranja, bombardiranja i razaranja, na današnji dan 18. novembra 1991. godine, zauzela je Vukovar - grad na sjeveroistoku Hrvatske, u neposrednoj blizini granice sa Srbijom. Vukovar je pretrpio možda i najveća razaranja u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, a u opsadi je poginulo nekoliko hiljada hrvatskih branitelja i civila, dok je oko deset hiljada odvedeno u logore. Preko 250 ranjenika, deportiranih iz vukovarske bolnice, odvedeno je u logor Ovčara, da bi potom bili ubijeni. Međunarodni sud za ratne zločine za zločine u Vukovaru osudilo je na deset godina generala JNA Veselina Šljivančanina, koji je nakon odslužene kazne na slobodi. Optužnice protiv odgovornih oficira JNA podigao je i Međunarodni sud za ratne zločine. Za zločine u Vukovaru u Haagu je na deset godina osuđen general JNA Veselin Šljivančanin, general JNA, koji je sada na slobodi, nakon odsluženja kazne. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u Vukovaru je živjelo 84.189 stanovnika, a danas u ovom gradu, prema posljednjem popisu živi 27.683 osoba stanovnika.

Sarajevski.ba podržava inicijativu portala Radiosarajevo.ba koji u svojoj rubrici Junaci bez ulica, predlaže da glavni grad Bosne i Hercegovine dobije jednu ulicu koja će biti nazvana: Ulica Vukovarskih žrtava.

Jučer su aktivisti Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) u Sarajevu, povodom 22 godišnjice od okupacije i pada grada Vukovara, organizirali mirovnu akciju ''Odajmo počast žrtvama Vukovara''. "Društvo BiH je šutjelo na zločin u Vukovaru, to je odgovornost i BiH jer je počinjen u krnjoj Jugoslaviji, kazao je Koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić za TVSA.

Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.