Državljanima BiH potreban negativan PCR test pri ulasku u Srbiju
Foto: sarajevski.ba

Državljanima BiH potreban negativan PCR test pri ulasku u Srbiju

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije obavijestilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH o Uredbi o mjerama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, a koja je 21. decembra 2020. godine stupila na snagu.

Uredba koja će se primjenjivat do 10. januara 2021. godine se odnosi na sve građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na mjesto stalnog boravka u BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Negativan nalaz PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati važi za sve strane državljane. Uredbe su oslobođena djeca do 12 godina starosti koji ulaze u pratnji roditelja ili staratelja koji posjeduju negativan PCR test.

Strani državljani sa stalnim mjestom boravka u Srbiji i državljani Srbije su također izuzeti od ove obaveze, uz propisivanje desetodnevnog karantina.

Izuzeci su i stanovnici pograničnog područja koji imaju dokument o radnom angažmanu poslodavca u Srbijii one koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište na teritoriji naših istočnih komšija.

Također, Među izuzecima su i posade vozila za prijevoz robe i putnika, osobe koje su u tranzitu kroz Srbiju, akreditovani članovi osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i članovi njihovih porodica.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.