FOTO: Demokratska fronta BH osnovala Političku akademiju
Foto: DF

FOTO: Demokratska fronta BH osnovala Političku akademiju

POGLEDAJ GALERIJU

Akademija Demokratske fronte BH će biti okosnica novog pristupa te garancija odgovornosti i kvalitete u političkom životu i javnom djelovanju u Bosni i Hercegovini

Predsjedništvo Demokratske fronte BH je na sjednici održanoj 22. 11. 2013. godine donijelo odluku o osnivanju Političke akademije Demokratske fronte BH (Akademije), kao svog organizacionog dijela.

U subotu 14. decembra 2013. godine Demokratska fronta BH javnosti je prezentirala rada Akademije organizirajući prvi radni skup u poslovnom centru UNITIC u Sarajevu. Prvom radnom skupu Akademije prisustvovali su članovi i članice Predsjedništva DF-a, rukovodstvo Akademije, novoizabrani predsjednici i predsjednice, te članovi i članice općinskih, kantonalnih i regionalnih odbora DF-a, te drugi domaći i međunarodni gosti i gošće.

U uvodnom dijelu događaja prisutnima su se obratili predsjednik DF-a gosp. Željko Komšić, generalni sekretar DF-a gosp. Sifet Podžić, član Predsjedništva DF-a gosp. Damir Marjanović te koordinatorica Akademije gđa Šemsa Alić.

U njihovim obraćanjima istaknuta je važnost Akademije kao tijela stranke koje ima zadatak i ambiciju da postane sinonim i nova jedinica mjere za odgovorno i učinkovito sudjelovanje svakog člana i članice Demokratske fronte BH u javnopolitičkom prostoru Bosne i Hercegovine, te je jasno odaslana poruka da će Akademija biti okosnica novog pristupa u političkom životu i javnom djelovanju u Bosni i Hercegovini, odnosno garancija odgovornosti i kvalitete u BiH politici.

U okviru Akademije formirati će se stručna vijeća kao stalna savjetodavno-radna tijela za određene oblasti javnih politika. Pored Vijeća za organizacijski razvoj, Akademija DF-a će imati Vijeća za politička, građanska, ekonomska, socijalna i kulturna prava, koja će zajedno sa članstvom i građanstvom, pripremiti konkretne programe djelovanja DF-a u prioritetnim oblastima. S aktivnim djelovanjem je već započelo Vijeće za ekonomska prava na čijem je čelu Dženan Đonlagić.

Takođe je naglašeno da članovi i članice Vijeća Političke akademije DF-a ne moraju biti stranačke osobe, već da su glavni kriterijilična spremnost, stručnost i inventivnost u pristupurješavanja konkretnih problema bh. društva. Članovi i članice Vijeća će biti i priznati stručnjaci i stručnjakinje iz dijaspore. U nastavku, održane su uvodne obuke o temama „Registracija političkih stranaka za učešće na izborima“ i „Finansiranje političkih stranaka“, kao i „Javni nastup: Osnove komuniciranja u i sa javnosti“ koju je održao gospodin Zekerijah Smajić, ugledni novinar sa višedecenijskim iskustvom i ekspert u oblasti evropskih integracija.

[divider]

Tekst objavljen u rubrici Političke stranke je saopštenje pošiljatelja i prenešen je od riječi do riječi, bez sadržajnih ili drugih promjena. Za sadržaj teksta isključivo je odgovoran pošiljatelj. Portal Sarajevski.ba ne odgovara za bilo kakvu štetu koja može nastati kao posljedica ovog teksta.

Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.