Zima koja slijedi za njega bi mogla biti smrtonosna
Foto: Ljepota.ba

Zima koja slijedi za njega bi mogla biti smrtonosna

Koliko je puta populacija koja ne voli snijeg i zimu izrazila mišljenje kako je “alergična” na tu pojavu. Koliko god to zvučalo kao fraza, ovaj fenomen ipak postoji.

Bernard Vard iz Sjeverne Irske otkrio je da je zaista alergičan na hladnoću. Zima koja slijedi, za njega bi mogla biti smrtonosna, doslovno, jedna pahulja bi ga mogla ubiti.

Prve simptome alergije Vard je otkrio 2011. godine, no tada nije shvatao o čemu je riječ. Prošle godine dok je čekao autobus na minus 10 °C alergijska reakcija se vratila. Prsti su ga svrbjeli i boljeli, a lice kao da mu je gorjelo. Na koži mu se pojavio osip kao i plikovi različite veličine.

Anafilaksija je po život opasni sindrom s multisistemskim manifestacijama. Nastaje kod specifično senzibiliziranog bolesnika, i predstavlja maksimalni oblik rane alergijske reakcije s mogućim smrtnim ishodom.

Doktori smatraju da se kod njega razvila alergija na zimu. Uslijed ove alergijske reakcije Vard može da doživi i anafilaktički šok.

Vard golim rukama ne smije uzimati ni namirnice iz frižidera, te je zbog toga primoran u tim prilikama koristiti rukavice.

„Plašim se predstojeće zime. Već plaćam velike račune za grijanje i garderobu. Život mi se skroz promijenio otkako imam alergiju. I običan odlazak u pab je sada problem za mene“ – kaže Vard.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.