Zdrav doručak za dobar početak dana
Foto: blog.dnevnik.hr

Zdrav doručak za dobar početak dana

Često vam se desi da preskočite svjesno ili nesvjesno svoj doručak, no, jeste li svjesni da je to veoma loš izbor? Doručak igra veoma bitnu ulogu za vaš metabolizam. Naime, njegov zadatak je da probudi metabolizam, da vama da dobar osjećaj, te da kontrolira tjelesnu težinu. Vaš organizam ujutru je u prvom stadiju gladovanja, a kako bi pokrenuli metabolizam i mozgu osigurali potrebnu energiju, prvi obrok ne treba odgađati.

Ukoliko preskočite vaš doručak desiti će se pad razine šećera u krvi, osjećaj gladi zbog koje dobivate želju za ugljikohidratima (čokolada, kafa, kolači, sokovi). Podižući nivo šećera u krvi, vaša jetra proizvodi više inzulina, koji miče šećer iz krvi i pretvara ga u masnoće. Rezultat toga je pad nivoa šećera u krvi, ispod one s kojom ste se probudili. Potom počinjete osjećati glad i slabost, a da biste to smanjili potrebni su vam ugljikohidrati. Ovaj ciklus ponavlja se nekoliko puta tokom dana i stvara se ovisnost o ugljikohidratima.

Preporučujemo vam zdrav doručak bez straha od debljanja!

Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje! Jaja su izvor neophodnog protein, a nakon njih duže ćete imati osjećaj sitosti.

Maslac od kikirikija na tostu od žitarica. Prema istraživanju s Harvarda, jezgričasto voće spade u top pet namirnica jer daju energiju i smanjuju tjelesnu težinu.

Jogurt je takođe obiluje proteinima, i omogućava da budete vitkiji. Ukoliko želite da zasladite ovaj obrok ubacite par svježih voćki za zdravi i ukusan doručak. Jogurt i drugi mliječni proizvodi odličan su izvor minerala i vitamina, a na prehrambenoj piramidi na jednakoj su razini kao meso, riba i jaja.

Zobena kaša  je bogata vlaknima i duže ćete se osjećati sitima. Zob i mekinje preporučuju se i tri sata prije vježbanja. Bogate su ugljikohidratima koji se sporo otpuštaju, te tako pospješuju sagorijevanje masnoća.

Maline se sastoje od velikog broja vlakana od kojih se lakše mrša, odnosno teže deblja. Čaša malina sadrži osam grama vlakana.

Grejp pospješuje sagorijevanje masnoća, hidratizira, daje osjećaj sitosti i jača imunitet. Ukoliko prije doručka pojedete pola grejpa, ubrzaćete process guljenja na težini. Za potpuni osjećaj sitosti pojedite uz grejp jaja ili jogurt.

Banana je takođe odlična za suzbijanje jutarnjeg osjećaja gladi. Možete je jesti i kao dodatak zobenoj kaši u zamjenu za šećer. Banane se preporučuju ljudima koji pate od hipertenzije jer obiluju kalijem i elektrolitima koji snižavaju krvni pritisak.

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.