Kako izbijeliti zube prirodnim putem

Kako izbijeliti zube prirodnim putem

Sljedeće strategije mogu pomoći u izbjeljivanju zuba:

1. Uvođenje promjena u prehrani

Uklanjanje hrane koja obilježava zube može spriječiti daljnje bojenje. Hrana i pića koja sadrže tanine, poput vina i čaja, mogu zamrljati zube. Kava i tamna gazirana pića i sokovi također ih mogu zamrljati.

Kisela hrana može učiniti da zubi izgledaju žuto trošenjem cakline. Ljudi koji su zabrinuti za boju svojih zuba trebali bi izbjegavati pretjeranu konzumaciju citrusa, kave i gaziranih pića. Alternativno, uvijek bi trebali oprati zube nakon što ih imaju.

Stomatolozi općenito preporučuju čekanje 30 minuta nakon jela prije pranja zuba. Kiseline mogu oslabiti caklinu, pa prerano četkanje može uzrokovati oštećenje.

Prestanak pušenja ili duhanskih proizvoda može smanjiti rizik od nikotinskih mrlja. Također može spriječiti karijes i bolesti desni, a oboje mogu oštetiti caklinu i uzrokovati probleme sa oralnim zdravljem.

2. Pokušaj povlačenja ulja

Povlačenje ulja je izraz za pranje usta uljem za uklanjanje prljavštine, bakterija i ostataka. Nije zamjena za redovito četkanje ili čišćenje koncem, ali neka istraživanja sugeriraju da pranje usta određenim uljima može pomoći u izbjeljivanju zubi.

Američka stomatološka udruga (ADA) smatra da je povlačenje ulja nekonvencionalna stomatologija, navodeći da “nema pouzdanih znanstvenih studija koje bi pokazale da povlačenje ulja smanjuje karijes, izbjeljuje zube ili poboljšava oralno zdravlje i dobrobit”.

Da biste isprobali ovu metodu, isperite usta uljem minutu nakon četkanja, a zatim ispljunite.

Ulja prikladna za povlačenje ulja uključuju:

– kokosovo ulje

– suncokretovo ulje

– sezamovo ulje

3. Četkanje sodom bikarbonom

Soda bikarbona može nježno ispolirati mrlje na površini zuba. Neki ljudi se brinu da je soda bikarbona previše gruba i da može smrviti caklinu, ali istraživanje iz 2017. pokazalo je da je to siguran način za uklanjanje mrlja.

Soda bikarbona također može pomoći u borbi protiv bakterija, što sugerira da bi mogla smanjiti plak i spriječiti karijes.

4. Korištenje vodikovog peroksida

Vodikov peroksid je blagi izbjeljivač koji može pomoći u izbjeljivanju obojenih zuba. Za optimalno izbjeljivanje, osoba može pokušati četkati mješavinom sode bikarbone i vodikovog peroksida 1-2 minute dva puta dnevno tijekom tjedan dana. To bi trebali činiti samo povremeno.

Vodikov peroksid može povećati osjetljivost zuba, stoga nije prikladan za dugotrajnu upotrebu ili za osobe koje već imaju osjetljive zube.

5. Izbjeljivanje zuba voćem

Plod papaje sadrži enzim koji može pomoći u izbjeljivanju zuba.

Papain i bromelain, koji su enzimi koji se nalaze u papaji i ananasu, mogu pomoći u izbjeljivanju zuba.

Studija iz 2012. Pouzdani izvor pronašla je preliminarne dokaze da otopine koje sadrže ove sastojke mogu ponuditi skromne učinke izbjeljivanja. Međutim, autori studije upozoravaju da je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdilo jesu li ti enzimi učinkoviti ili ne.

6. Održavanje izvrsne oralne higijene

Održavanje izvrsne oralne higijene najvažnija je stvar koju čovjek može učiniti kako bi smanjio žutilo zuba.

Redovito četkanje i čišćenje koncem štiti caklinu, sprječava propadanje desni i uklanja mrlje.

Dobra oralna higijena uključuje:

– Perite zube najmanje dva puta dnevno. Osoba bi također trebala očistiti oko desni i stražnju stranu zuba.

– Korištenje paste za zube s fluorom. Fluor se može boriti, pa čak i preokrenuti karijes. Iako se neki ljudi protive korištenju fluora, stomatolozi vjeruju da je fluor siguran i koristan za zube.

– Koncem za uklanjanje naslaga između zuba.

Zašto zubi požute

Zubi postaju žuti iz dva razloga, od kojih oba imaju tendenciju ubrzavanja s godinama:

– Stanjivanje cakline

Vanjski sloj zuba sastoji se od cakline koja je gotovo bijele boje i štiti dublju strukturu zuba. Ispod cakline nalazi se sloj tkiva zvan dentin, koji je žuto-smeđe boje. Kada se sloj cakline istanji ili istroši, zubi počinju izgledati tamnije.

Kisela hrana, bolesti desni i starenje mogu istrošiti zubnu caklinu. Neki ljudi također imaju caklinu koja je prirodno tanja.

– Mrlje

Određena hrana i pića, poput kave, mogu zamrljati zube. Neka hrana koja boji zube također može istrošiti caklinu, povećavajući žutilo.

Ostali izvori mrlja uključuju pušenje i duhanske proizvode te određene vrste antibiotika.

Metode koje ne rade

Prirodne strategije izbjeljivanja zuba koje mogu naštetiti zubima uključuju korištenje:

– Limuna

– Naranče

– jabučni ocat

– aktivni ugljen.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.