Zatražena smjena gradonačelnika Ive Komšića
Foto: Sarajevo.ba

Zatražena smjena gradonačelnika Ive Komšića

Ivo Komšić // Foto: Sarajevo.ba

Ivo Komšić // Foto: Sarajevo.ba

Zahtjev za smjenu gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića (SDU) s te pozicije podnijeli su na jučerašnjoj, sedmoj sjednici Gradskog vijeća, vijećnici Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) i Socijaldemokratske partije (SDP).

Prijedlog je u pisanoj formi podnijela vijećnica Arijana Talović (SDP), te u obrazloženju navela da se Klub SDP-a na ovakvu inicijativu odlučio zbog toga što Komšić konstantno krši zakon i Statut Grada.

“Gradonačelnik je prekršio zakon kada je donio Pravilnik o izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Gradske uprave bez saglasnosti Gradskog vijeća. Dalje, on narušava ugled institucije gradonačelnika jer i dalje radi kao dekan Filozofskog fakulteta”, kazala je Talović te dodala da je Komšić neprofesionalnim angažmanom doveo u pitanje zakonitost finansijskog poslovanja Grada, javlja Dnevni avaz.

Nakon toga, šef Kluba vijećnika SBB-a Edina Latif kritizirala je rad organa Gradske uprave, jer je na prošloj sjednici tražila da joj se dostave podaci o radnopravnom statusu gradonačelnika, ali ih nije dobila.

“Nažalost, Komšić je otišao sa sjednice kada je raspravljano o ovoj tački pa su mi iz službi obećali dostaviti odgovore. Međutim, do danas ih nisam dobila. Također, tražila sam i da se razmatra inicijativa za smjenu gradonačelnika”, istakla je Latif, a javio Dnevni avaz.

Predsjedavajući Vijeća Sabahudin Delalić (SDA) kazao da će se o smjeni raspravljati na idućoj sjednici.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.