Zašto dio studenata želi bojkotovati dodjelu diploma u Zetri?
Foto: esm.rochester.edu

Zašto dio studenata želi bojkotovati dodjelu diploma u Zetri?

U subotu, 9. novembra, u dvorani Juan Antonio Samaranch u sarajevskoj Zetri, bit će uručene diplome, a s obzirom na to da će diplome studentima biti dodjeljivane u dvorani, zbog protokolarnih i sigurnosnih razloga, ali i nedostatka mjesta za sjedenje, članovi porodice i prijatelji neće moći prisustvovati svečanoj promociji, rečeno je za Klix.ba. je iz Rektorata.

Na svečanosti, koju Univerzitet u Sarajevu organizira deveti put, bit će promovisano 7.006 diplomanata, magistranata i doktoranata Univerziteta u Sarajevu.

Iz ovog razloa, predstavnik studenata Mašinskog fakulteta Edib Muratović, zatražio je od svojih kolega da bojkotuju dodjelu diploma u dvorani Juan Antonio Samaranch u Zetri.

“Jesu li naši roditelji teroristi? Ne zaslužuju da prisustvuju ovom činu, jednoj od rijetkih svjetlih tačaka u ovoj jadnoj zemlji?”, pita se Muratović.

Iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) istakli su da razumiju odluku Rektorata da roditelji ne prisustvuju dodjeli diploma,ali su najavili da će još jednom od nadležnih zatražiti da dozvole roditeljima da prisustvuju dodjeli diploma u Zetri.

Sjednica Senata će biti održana u srijedu, a na njoj će, kako piše Klix.ba predstavnik SPUS-a zatražiti dozvolu da roditelji prisustvuju dodjeli diploma te da se svečanost održi i na matičnim fakultetima, ukoliko dekani budu saglasni.

Ranijih godina praksa je bila da se dodjela diploma održava na matičnim fakultetima, a studenti smatraju da je takav vid dodjele diploma mnogo organizovaniji, a uz to samoj ceremoniji mogu prisustvovati i njihovi roditelji i prijatelji.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.