Počelo utopljavanje zgrade u Franca Lehara
Foto: centar.ba

Počelo utopljavanje zgrade u Franca Lehara

Sa smanjenjem vrućina stekli su se uslovi za početak radova na postavljanju termo fasade na objektu kolektivnog stanovanja u Ulici Franca Lehara 13 na Marijin Dvoru.

Radi se o projektu postavljanja termo fasada na objekte kolektivnog stanovanja kojeg zajednički finansiraju stanari i Općina Centar od čega su stanari uspjeli sakupiti 70.000 KM, dok je Općina Centar uzela učešće sa 30.000 KM.  Tim povodom su u ime Općine Centar, Osmo Babić, savjetnik načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, i Sanida Nalo-Žoljić iz Službe za stambene poslove Općine Centar obišli gradilište gdje se izvode radovi i tom prilikom su razgovarali o realizaciji ovog projekta sa predstavnicima upravitelja zgrade i izvođačem radova.

–Ovaj projekat je dobra prilika da se tokom njegove realizacije stanari ostalih objekata kolektivnog uvjere kakvu sve korist ostvaruju postavljanjem termo fasade, gdje osim povećanja energetske i ekološke efikasnosti također dobijamo lijepo uređenu fasadu. Radove, koji su započeli prije 15 dana, ukoliko dozvole vremenske prilike planiramo okončati prije zadanog roka od šest mjeseci. Stanari ove zgrade iz ulaza sa broja 9 i 11, su iskazali spremnost da također učestvuju u ovom projektu i stoga planiramo kandidovati obnovu njihove fasade za narednu godinu, objasnio je Ismet Hota, zamjenik direktora firme „Epismont“.

Babić je ovom prilikom kazao da Općina Centar planira i naredne godine u budžetu izdvojiti sredstva za ovaj projekat za što će Služba za stambene poslove raspisati javni poziv upraviteljima.

-Ovo je dobar primjer etažnih vlasnika kako treba čuvati vlastitu i društvenu imovinu. Na ovaj način smo pokazali da Općina Centar, kao lokalna zajednica, ima interes da pomaže ovakve projekte. Finansijsko učešće Općine Centar je nagrada građanima i spremni smo nastaviti sa ovakvim projektima utopljavanja objekata kolektivnog stanovanja na području općine Centar, kazao je Babić.

Početkom jula ove godine načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je sa predstavnicima upravitelja šest stambenih zgrada potpisao ugovore za početak projekta postavljanja termo fasada na objekte kolektivnog stanovanja. Općina Centar iz svog budžeta sufinansira dio radova, najviše do 50 posto od ukupne vrijednosti, dok ostatak sredstava moraju prikupiti stanari stambene zgrade kolektivnog stanovanja. Općina Centar je za ovu namjenu izdvojila 110.185 KM koje je, osim za pomenuti objekat u Franca Lehara 13, upraviteljima rasporedila na sljedeći način: „OKI upravitelj“ – Derebent 24-26 (14.756 KM), te Bolnička 50 (15.241 KM), „Sarajevostan“ – Branilaca Sarajeva  4 (17.321 KM), „Fidges upravitelj“ – Kaptol 28 (20.840 KM) i Kalemova 38 (12.600 KM).


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.