Za vikend će raditi samo apoteke, prodavnice hrane i benzinske pumpe
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Za vikend će raditi samo apoteke, prodavnice hrane i benzinske pumpe

Zbog kontinuiranog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a nakon cjelodnevnog zasjedanja, Vlada KS je na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom donijela nove mjere.

Novom odlukom se od petka (12. marta 2021. godine) u 20:00 sati pa do ponedjeljka (15. marta 2021. godine) do 07:00 sati zabranjuje rad svim poslovnim subjektima, izuzev djelatnostima koje se bave prodajom prehrambenih proizvoda, apoteka, benzinskih pumpi, zdravstvenih ustanova i javnog prijevoza, saopćio je premijer KS Edin Forto.

Dozvoljena dostava hrane

Dodao je kako je ugostiteljskim objektima u navedenom periodu dozvoljena isključivo djelatnost dostave hrane i to do 23:00 sata. Sportska takmičenja i treninzi na otvorenom su dozvoljeni tokom trajanja propisane zabrane, ali bez publike. Premijer Forto je naglasio kako su sve ranije saopštene mjere i dalje na snazi.

Popunjeni bolnički kapaciteti

Ova odluka donesena je temeljem analize Kriznog štaba. Ministar zdravstva Haris Vranić istaknuo je podatak da je samo u prvih sedam dana marta bilo više pacijenata u COVID ambulantama, nego tokom cijelog februara.

„Novi soj brzo se širi, za pet dana se razvija teška klinička slika a sve češće i među pacijentima mlađe životne dobi. Svaki treći testirani građanin je pozitivan na COVID“, rekao je ministar Vranić iznoseći podatak da su bolnički kapaciteti puni i da je u njima trenutno smješteno 429 COVID pacijenata.

Prema procjenama Kriznog štaba, u narednih 15 dana potrebno je osigurati kapacitete za zbrinjavanje COVID pacijenata, zbog čega će biti otvorena privremena COVID bolnica sa 100 kreveta.

„Ne može Kanton Sarajevo kontrolisati kretanje u Bosni i Hercegovini. Zato pozivamo federalni nivo vlasti da hitno donese mjere kojim će se spriječiti širenje koronavirusa na području FBiH, a državni nivo vlasti da uvede PCR testiranje za sve koji ulaze u našu zemlju“, rekao je premijer.

Najavio je da će se i dalje svakodnevno pratiti epidemiološka situacija.

„Procjena struke je da su za širenje virusa najriskantniji periodi tokom neradnih dana, odnosno tokom vikenda, kada svjedočimo najvećem broju okupljanja i interakcije među ljudima. Zato je ova mjera i donesena. Ukoliko se svi budemo pridržavali donesenih mjera, možda ćemo već u narednoj sedmici broj novozaraženih staviti pod kontrolu”, zaključio je premijer Forto.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.