Vrijeme je za vježbu: Frizbi kao korisna igračka
Foto: Sarajevski.ba

Vrijeme je za vježbu: Frizbi kao korisna igračka

Ne mili vam se ići do fitnes kluba, imate obaveze, ili malo dijete koje vam nema ko pričuvati? E pa ove vježbe su idealne za vas! Sve što vam je potrebno su dva plastična frizbija i da  oslobodite malo prostora na parketu. Da, frizbi! Nemojte se čuditi, ova super zabavna igračka može biti višenamjenska i iskoristiva ne samo na izletima nego i u kući kada se odlučite fizički aktivirati.

Želite ojačati donje ekstremitete ili oblikovati i ojačati trbušnu muskulaturu u nastavku slijede vježbe potpuno izvodive i kod kuće. Kao što ste navikli vježbe za vas je pripremila dr.sc. Damira Vranešić – Hadžimehmedović predsjednik SRK „Dami“ (www.dami.ba) koje će u nastavku prezentirati trenerica Alma Alijagić.

Vježba broj 1. – Jačanje donjih ekstremiteta

frizbi vjezba 2

Foto: Sarajevski.ba

Stati uzručeno, sa prednjim dijelom stopala oslonjenim na dva frizbi tanjirića.

frizbi vjezba 1

Foto: Sarajevski.ba

Postepeno gurati jednu nogu opruženu prema nazad, dok je prednja koja ostaje savijena u koljenu, a ruke oslonjene dlanovima na tlo.

Brža izvedba vježbe omogućava paralelno sagorijevanje masnih naslaga. Vježba se izvodi naizmjenično po 10 ponavljanja s desne, a zatim s lijeve strane i to u 3 serije.

Vježba broj 2. – Kombinirana vježba

frizbi vjezba 3

Foto: Sarajevski.ba

Stati uzručeno, s bučicama u rukama i s prednjim dijelom stopala oslonjenim na frizbi tanjiriće.

frizbi vjezba 4

Foto: Sarajevski.ba

U isto vrijeme spustiti obje ruke do odručenog položaja i odnožiti desnom. Ponovo se vratiti u početni položaj a zatim isto ponoviti sa suprotnom nogom.

Ponavljati u 3 serije po 20 puta naizmjenično

Vježba broj 3. – Oblikovanje i jačanje trbušne muskulature

frizbi vjezba 5

Foto: Sarajevski.ba

Početni položaj je u uporu, s rukama oslonjenim na tlo, dok su noge savijene u koljenima i na frizbiju.

frizbi vjezba 6

Foto: Sarajevski.ba

Postepeno opružati noge u koljenima, povlačeći ih prema nazad, tako da tijelo formira jednu liniju. Ponoviti 6 do 8 puta vježbu i to u 3 serije.

Vježba broj 4. – Oblikovanje i jačanje trbušne muskulature

frizbi vjezba 7

Foto: Sarajevski.ba

Ležeći na leđima, jednom nogom vertikalno podignutom, dok je suprotna u vodoravnom položaju iznad podloge. Dlanovi se nalaze u frizbi tanjirićima pored tijela.

frizbi vjezba 8

Foto: Sarajevski.ba

Podizanjem glave i djelimično trupa sa podloge, angažuje se trbušna muskulatura. Potrebno je gurati frizbi dlanovima prema naprijed, dok istovremeno smjenjujete nogu koja je vertikalno. Uraditi što veći broj ponavljanja u 3 serije.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.