Vrijedna donacija opreme Kliničkom centru
Foto: Opcina Centar

Vrijedna donacija opreme Kliničkom centru

U prostorijama Instituta za naučnoistraživački rad i razvoj Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u četvrtak, 24. oktobra 2013. godine je potpisan ugovor o donaciji vrijedne medicinske opreme za dva odjeljenja Kliničkog centra.

Ugovor su potpisali Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar i prof. dr. Damir Aganović, generalni direktor KCUS

Oprema će biti korištena na Klinici za gastroenterohepatologiju (aparat za video gastroskop i video kolnoskop) te za potrebe Klinike za kliničku hemiju i biohemiju gdje je doniran visokosofisticirani analizator za laboratorijske pretrage. Općina Centar je za nabavku ove neophodne medicinske opreme iz svog budžeta izdvojila 220.000 KM.

Uz riječi zahvale direktor Aganović je kazao da je Općina Centar duži niz godina najbolji pojedinačni donator opreme za potrebe Kliničkog centra. Aganović je kazao da je Općina u nekoliko posljednjih godina izdvojili 752.000 KM za opremanje ove zdravstvene ustanove.

“Ovom prilikom moram napomenuti da ove donacije nisu za Klinički centar već za poboljšanje zdravstvene zaštite naših građana. Smatramo da je efikasnije i jeftinije ulagati u nabavku medicinske opreme potrebne za prevenciju bolesti, nego slati građane na skupa liječenja u inostranstvo. Za narednu godinu, koliko budžetska sredstva budu dozvoljavala, planiramo nabavku tri medicinska aparata za tri klinike KCUS-a”, kazao je Bećirević.

Šefica Klinike za kliničku hemiju i biohemiju Berina Hasanefendić je objasnila da je ovom prilikom nabavljen visokosofisticirani aparat za analize krvi, urina…

“Do sada su građani ovakve analize radili u privatnim laboratorijama koje su slale uzorke u Zagreb ili Beograd. Sa novom medicinskom opremom naša klinika je sada u rangu sa ostalim klinikama u regionu”, kazala je Hasanefendić.

Potpisivanju ugovora su prisustvovali i prof. dr. Zora Vukobrat-Bijedić, šefica Klinike za gastroenterohepatologiju i Osmo Babić, pomoćnik načelnika za rad, zdravstvo i socijalna pitanja Općine Centar – službe koja je realizovala nabavku medicinske opreme.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.