Vodič za prve dane sa bebom

Vodič za prve dane sa bebom

Za najvažniju ulogu u životu, a to je roditeljstvo, makar se spremali čitavog života, ne možete se zaista nikada u potpunosti pripremiti. Tek kada se nađete u situaciji da postanete roditelj, onda ćete doživeti stvari onako kako treba i shvatiti da nikakva priprema i nije ni mogla biti adekvatna za ono što vas je sačekalo.

To su najljepši, a ujedno i najteži trenuci. Ljepota se ogleda u osvješćivanju toga da vodite računa o materijalizovanom dijelu sebe, a težina u strahu i odgovornosti koje osjećate za to novo biće. Zato ipak treba potražiti podršku, informisati se o stvarima koje mogu predstavljati prepreku za te prve dane provedene sa bebom.

Iako beba tih prvih dana uglavnom spava, ne možemo biti bez bojazni oko nekih vitalnih stvari, kao što je ishrana. Presvlačenje je takođe jedan od problema. Onda tjemenjača, žutica, kupanje, pupak… Da ne nabrajamo, hajdemo konkretno!

Hranjenje

Jedna od glavnih stvari oko koje se svaka majka brine jeste koliko puta na dan treba hraniti bebu. Za početak, postoji izvijesna razlika u tome da li beba sisa ili jede iz flašice. Dojenje je samo po sebi izazov i jedna posebna tema o kojoj se treba posvetiti.

Iako ne postoji gotovo pravilo jer svaka beba individualno osjeća i traži hranu, većina majki kaže kako doje u razmaku od 2 do 3 sata, kako danju, tako i noću.  Naravno, ne treba ni čekati ovoliki razmak ako primjetite da je beba gladna (što uglavnom pokaže plakanjem). Dojiti je možete kada god to beba poželi. Vještačku hranu dozirati na sličan način, u sličnom rasponu, takođe vodeći računa o individualnim karakteristikama djeteta.

Presvlačenje

Izvijesno je, naročito u prvim danima, da će potreba za presvlačenjem kod bebe da se javlja poslije jela. Zato je bolje bebu presvlačiti kada se naručka, ali nikako odmah. Tada se rizikuje opasnost od bljuckanja i izbacivanje većeg dijela hrane iz organizma.

Poželjno je sačekati barem dvadesetak minuta, pa onda to uraditi. Pelene za jednu upotrebu se podrazumijevaju, a prvih dana se savjetuje takozvano „široko povijanje”. Ono podrazumijeva pamučnu tetra i švedsku pelenu. Zapravo, dvije švedske pelene, ako su samo one, a ako ima jednokratne pelene, onda jedna tetra i švedska preko.

Kupanje

Kupanje bebe za roditelje zna biti veoma stresno na početku. Naravno, preporučuje se svakodnevno kupanje, uključujući i pranje kose. Važno je ne potapati pupak, o kome će biti više riječi.

Prvih dana, kupanje se obavlja tako što se beba drži u predjelu grudi, glavom okrenuta na dole. Vodom se poliva preko glave i leđa. Velikog trljanja nema, samo blagi pokreti. Posebna pažnja poklanja se genitalijama, one se moraju pažljivo očistiti.

Posle toga slijedi sušenje frotirom, mekanim pokretima, koji podrazumijevaju tapkanje bebine kože. Mazanje dijela kože koji je pokriven pelenama se takođe podrazumeva jer su ti dijelovi kože naročito skloni iritacijama. Krema mora da bude blaga i prirodna, kako ne bi pridodala iritaciji bebine kože.

U slučaju osipa i iritacija, što se bebinoj koži često dešava, koriste se kreme bogate cinkom.

Tjemenjača

Jedna od dvije neprijatnosti koje se mogu dogoditi novorođenčetu vrlo brzo po dolasku kući jeste temenjača. To je vrsta seboreičnog dermatitisa koji je u suštini jedno bezazleno, ali na oko ružno stanje. Podrazumeva bijele ili žućkaste ljuspice, prije svega na glavi bebe, a onda i na obrvama, čelu, nosu, iza ušiju, čak i po leđima.

Uzročnici su razni, a najpoštenije je reći da se na ovaj način beba prilagođava novom životu. Iako bi i sama nestala, mnogi se roditelji pitaju kako se skida tjemenjača. U zavisnosti od toga gdje se pojavila, tjemenjača se može skinuti šamponon, uljima i kremama.

Takođe se preporučuje blago četkanje tjemenjače, pošto ona može i na taj način vrlo lako da se odlijepi. Naravno, svaki vid nasilnog skidanja otpada, da se ne bi oštetila koža bebe.

Fontanela

Fontanela je tanka membrana na bebinoj glavi koja nije formirana u stomaku, kako bi beba izašla lakše kroz porođajni kanal. Postoji prednja i zadnja fontanela. Zadnja je pozadi na glavi i zaraste do 3. mjeseca, teže ju je uočiti.

Prednja fontanela je na tjemenu i vidljiva je golim okom, kad beba nema puno kose. Ona pulsira, što je normalno. Kada beba plače, ispupči se. Može se uvući uslijed dehidratacije. Zato je potrebno, ako je u dužem vremenskom periodu uvučena, da se obratite pedijatru.

Mnogi se roditelji boje da će je povrijediti prilikom kupanja. To je gotovo nemoguće. Čak ni malo grublja igra je ne bi poremetila. Ona jeste naizgled tanka, ali je ipak i dovoljno tvrda, tako da predstavlja apsolutno dovoljnu zaštitu za mozak koji raste ispod nje.

Pupak

Na pupak se mora obratiti posebna pažnja sve dok ne otpadne. Već smo rekli kako ga ne treba kvasiti. Potrebno je paziti naročito na njega prilikom kupanja. Kada se beba okupa, dakle, jednom dnevno, treba očistiti pupak, i to na slijedeći način.

Uzima se povidon jod iz apoteke i sterilna gaza. Prvo se pupak očisti jodom, to se naravno čini blagim pokretima, a onda sterilna gaza stavlja preko rane i tu se pričvršćuje. Ovo u početku može biti veoma stresno za neiskusne roditelje. Naravno, uvijek ima neke pomoći i uvijek su savjeti dobrodošli, bilo patronažne sestre, bilo nekoga iskusnijeg, to jest nekoga ko je sa svojim djetetom to skoro prošao.

Kasnije, kada se roditelji uigraju, ovo će za njih biti samo još jedna rutina.

Žutica

Druga neprijatnost koja može zadesiti bebu odmah po rođenju jeste upravo žutica. Ona se desi ponekad odmah u bolnici, a nekada i kad dijete stigne kući, zato može veoma uplašiti roditelje.

Kažu da je žutica posljedica slabog unosa tečnosti u prvim danima života. To ne znači da treba davati mnogo vode bebi, već hrane, podoja, budući da se žutica iz tijela izbacuje stolicom, a ne mokraćom.

Zato se preporučuje da beba što više jede, kako bi se što češće praznila. Na taj način se čisti od žutice, ali i od drugih štetnih materija.

Krmelji u očima

Ovo je još jedan problem, koji ne mora biti ozbiljan, a i može, sve zavisi od toga koliko se zadržava. Ako se djetetu desi da se probudi sa krmeljima na trepavicama i u unutrašnjem dijelu oka, onda je potrebno oči očistiti sterilnom gazom i troprocentnim rastvorom borne kiseline. Svako oko se posebno čisti. Može pomoći štapić za uši da se sve ukloni.

Ovo možete ponovoti i sutradan. Ipak, ako primjetite da se krmelji ne sklanjaju, onda se ipak radi o nekoj ozbiljnijoj infekciji i onda je potrebno da se obratite pedijatru.

Spavanje

Roditelji beba ne mogu a da se ne pitaju koliko je prirodno da beba spava. Naročito oni neiskusni nekada su zabrinuti što se dijete maltene ne budi. Oni sa više djece to posmatraju kao blagodet i obožavaju kada njihovo dijete spava.

Normalno je da se beba u prvim nedjeljama života uopšte ne budi, osim kada treba da jede. Kako vrijeme prolazi, to će broj budnih sati bivati sve veći. Smatra se da je spavanje i te kako korisno za bebu, za njen rast i razvoj. Zato je i kasnije važno da dijete spava određeni broj sati tokom dana jer to i tada pozitivno utiče na rast, razvoj i njegove kognitivne funkcije.

Šetnja

Mnogi se roditelji pitaju kada je vrijeme za prvu šetnju novorođenčeta. Stariji insistiraju na 40 dana neizlaska iz kuće, što mnoge novije generacije ne poštuju. Pravi odgovor oko izlaska iz kuće je taj da sve zavisi u kom se godišnjem dobu beba rodila. Naravno, ako je u pitanju zima, onda će izlazak iz kuće biti teži, a ako je ljeto, lakši.

Izlazak iz kuće je dozvoljen odmah po otpadanju pupka, ako je temperatura viša od 15 stepeni. Poslije 40 dana termoregulacija je dobra i beba može i na manje temperature, adekvatno obučena. Ne bi trebalo izlaziti ako puše vjetar.

To će reći da je šetnja više nego poželjna, za mamu čak i blagotvorna, samo ako je pupak otpao i ako nije vjetrovit proljetni ili ljetni dan. Trudite se da slušate i svoju intuiciju. Naravno da ćete i po ličnom osječaju procijeniti da li treba izaći iz kuće sa bebom ili ne. Oslonite se slobodno i na svoje instinkte jer su oni od velike važnosti za sve što radite u vezi sa svojim djetetom.

Za kraj

Ovo su neke od najškakljivijih stvari, oko kojih su roditelji najbojažljiviji. Savjeti nisu na odmet, a ni intuicija, naročito majčina. Upravo njome treba da se vode roditelji prilikom prvih dana njege novorođenčeta.

Taj period treba pretvoriti u najljepši, budući da traje kratko. Kada se upoznate sa svojim bebom, ona će i sama nametati rutine, a vi ćete ih pratiti. Kroz jako kratko vrijeme postaćete tim i više neće biti nepoznanica. To treba da bude vodilja svakom mladom paru koji je u panici kako se snaći sa bebom kod kuće u prvim danima.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.