Vlasti su uklonile memorijale
Foto: Facebook / Jer me se tiče

Vlasti su uklonile memorijale

Foto: Facebook / Jer me se tiče

Foto: Facebook / Jer me se tiče

Spomen-ploče civilnim i žrtvama ratnih zločina koje su aktivisti Inicijative ‘Jer me se tiče’ postavili u Foči, Konjicu i Bugojnu postavili 25. oktobra, već sljedeći dan, kako se navodi u saopćenju ove organizacije, memorijale su uklonile lokalne vlasti i policija.

“Memorijale smo postavili mi, građani i građanke, narod Bosne i Hercegovine i to zato što to nisu htjeli uraditi načelnici, lokalne skupštine, niti bilo koja druga institucija vlasti, za šta su imali više nego dovoljno vremena – skoro dvadeset godina. Žalosno je vidjeti kako se negiranje zločina opravdava birokratskim procedurama. Jasno je da ova ‘hitra reakcija’ lokalnih vlasti nema veze sa nekakvim zahtjevima i dozvolama za postavljanje spomenika, već isključivo sa porukom koju su memorijali poslali – da svaka žrtva ratnih zločina zaslužuje poštovanje i sjećanje, bez obzira na to kako se zvala i gdje je stradala. To je poruka koju politička klasa u Bosni i Hercegovini uporno pokušava ugušiti već dvadeset godina”, saopćeno je iz Inicijative ‘Jer me se tiče’.

Iz Inicijative su poručili kako je ovaj postupak lokalnih vlastih. u tri b grada “pokazao koliko se nacionalističke političke strukture užasavaju mogućnosti da se u javnom prostoru oda počast žrtvama koje ne pripadaju njihovim etnonacionalnim skupinama i na kojima ne mogu zaraditi političke poene.”


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.