Položeno cvijeće na spomen obilježja povodom Dana državnosti BiH
Foto: vlada.ks.gov.ba

Položeno cvijeće na spomen obilježja povodom Dana državnosti BiH

U povodu obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, delegacija Kantona Sarajevo  položila je cvijeće na spomen-obilježja i odala počast svim poginulim braniteljima naše domovine, kao i civilima Sarajeva.

U ime Kantona, predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić i premijer Edin Forto čestitali su tom prilikom svim građanima Bosne i Hercegovine najveći praznik naše domovine, podsjećajući kako je višestoljetna državnost Bosne i Hercegovine još jednom potvrđena 25. novembra 1943. godine na zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu. Tada su uspostavljeni principi na kojima će se Bosna i Hercegovina graditi kao država, a to su principi ravnopravnosti, teritorijalne cjelovitosti i nedjeljivosti.

„Činjenica  je da su tada udareni temelji građanske države Bosne i Hercegovine. Od tada datira i legendarna poruka da Bosna i Hercegovina nije ni srpska ni muslimanska ni hrvatska, nego zemlja svih nas. To su temelji i suština građanskog društva,  model države svih njenih građana, koji moramo čuvati i za njega se boriti“, izjavio je premijer Forto, naglašavajući da je ovo najznačajniji praznik u BiH.

Predsjedavajući Okerić podsjetio je da je 25. novembra, 1943. godine usvojena Rezolucija ZAVNOBiH-a u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih naroda i građana sa historijskim granicama iz srednjovjekovne Bosne.

„U ovom vremenu, borba za državu Bosnu i Hercegovinu, za kakvu su se opredijelili 1943. svi njeni narodi, je dugotrajna i teška, no mi smo obavezni da se borimo i istrajemo na tom putu. Moramo istrajati na našoj opredijeljenosti stvaranja ugodnog ambijenta i pravednog sistema sa jednakim pravima svih naroda. Stoga upućujemo iskrene čestitke povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine svim njenim građanima koji je doživljavaju i vole kao jedinu domovinu“, poručio je predsjedavajući Okerić.

Povodom Dana državnosti cvijeće je danas položeno na Spomen-obilježje Vječna vatra, Centralno spomen-obilježje na Šehidskom mezarju Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 92-95  i Spomen-park Vraca, navedeno je iz Vlade KS.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.