Vlada KS utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u KS
Foto: Vlada KS

Vlada KS utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u KS

Vlada Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u Kantonu Sarajevo, nakon provedene javne rasprave.

Po riječima resorne ministrice Lejle Brčić, predloženim izmjenama će se u značajnoj mjeri poboljšati primjena zakona, jer je u periodu od njegovog donošenja primijećena zloupotreba odredbi o mogućnostima preuzimanja državnih službenika.

“Norma je zloupotrebljena na način da su državni službenici iz pojedinih organa državne službe preuzimani dan nakon postavljenja. Odredbama izmjena i dopuna zakona predviđen je minimum perioda rada u trajanju od šest mjeseci, prije nego se izvrši preuzimanje državnog službenika.

Također, u tekst Prijedloga zakona su uvrštena radna mjesta glavnog internog revizora i internog revizora u skladu sa zakonom o reviziji. Novina je i osiguranje pravnog okvira za ulaganje pravnih lijekova kandidatima u postupku prijema, odnosno žalbi na obavještenje Agencije za državnu službu FBiH o rezultatima javnog konkursa, što će osigurati veći stepen transparentnosti prijema u državnu službu”, istakla je ministrica Brčić.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.