Vlada KS: U utorak o poskupljenju grijanja i subvencijama
Foto: Press služba KS

Vlada KS: U utorak o poskupljenju grijanja i subvencijama

Ministri bi u utorak trebali podržati prijedlog poskupljenja cijena grijanja za 23 posto. Ministar prostornog uređenja i okoliša Zlatko Petrović za Dnevni avaz je rekao da će Vlada moći odlučiti i drugačije.

Uz podizanje cijena, dio gubitka Toplana u resornom ministarstvu planiraju pokrivati i iz budžeta, koji je, također, narodni novac. Godišnje će, prema planu, biti izdvajano oko 3.500.000 KM.

“Osim poskupljenja, u utorak će biti odlučivano i o subvencijama. Usaglašavamo spiskove korisnika Toplana i drugih komunalnih preduzeća da napravimo jedinstvenu bazu podataka. Na narednoj sjednici bit će jasno ko može dobiti subvenciju, a ko ne”, kazao je Petrović.

Ministar je dodao da bi trebao biti subvencioniran veći broj penzionera, građana s malim primanjima i porodica koje primaju dječiji dodatak. Podsećamo, ranije je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglica Kantora Sarajevo istaklo kako ne može izraditi socijalni program koji bi mogao pratiti poskupljenje grijanja, jer u budžetu ovog ministarstva za ovu godinu nema finansijskih sredstva za uvođenje novih socijalnih kategorija.

Petrović je kazao da Vlada insistira na višim cijenama jer je u pitanje dovedeno funkcioniranje sistema. Tvrdi da se, ako ne bude poskupljenja, neće moći plaćati plin pa će svi ostati bez grijanja, piše Dnevni avaz.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.