Više od 300 osoba imaće priliku da se zaposli
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Više od 300 osoba imaće priliku da se zaposli

Direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Igor Kamočaji i poslodavci koji su ispunili zahtjeve javnog poziva Program jačanja konkurentnosti na tržištu rada – Prvo radno iskustvo počeli su potpisivanje ugovora o sufinansiranju osposobljavanja za rad i sticanje prvog radnog iskustva.

Više od 300 nezaposlenih u KS-u imaće priliku dobiti posao zahvaljujući ovom programu. Služba za zapošljavanje KS-a navodi kako ovaj program ima za cilj da se mladim nezaposlenim osobama s evidencije biroa omogući stručno osposobljavanje za rad u struci i sticanje radnog iskustva za zanimanje i zvanje za koja su se školovali.

Federalni Zavod za zapošljavanje je prije dva mjeseca objavio javni poziv za program Prvo radno iskustvo, koji je imao velik odaziv u KS-u. U kratkom vremenskom periodu prijavilo se 360 poslodavaca koji su bili voljni zaposliti mladi kadar, odnosno koji su imali potrebu za zapošljavanjem.

Prema podacima Odjeljenja za poslove poticaja u zapošljavanju izabrano je 150 poslodavaca. Izabrani poslodavci su dužni osigurati mentora odgovarajuće stručne spreme za zaposlenu osobu. Zapošljavanje će se vršiti na vremenski period od godinu dana, a priliku će imati osobe s visokom ili višom stručnom spremom. Za osobe sa srednjom stručnom spremom omogućen je rad u periodu od šest mjeseci.

Federalni Zavod za zapošljavanje osigurao je 1,2 miliona KM za realizaciju ovog programa.

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.