Vikinzi najavili smak svijeta
Foto: Index.hr

Vikinzi najavili smak svijeta

Svjedoci smo brojnih nagađanja smaka svijeta tokom proteklih par godina, no do sada se nijedan nije obistinio. Ljudi su već sa smijehom i ironijom počeli čitati najave i zbijati šale na taj račun. Međutim, najavljen je po ko zna koji put novi smak svijeta.

U gradu Jork prije dva dana oglasio se početak odbrojavanja 100 dana od kraj svijeta, takozvane vikinške apokalipse, piše “Dejli mejl”.

Postoji legenda koja kaže da je nordijski bog Heimdal puhnuo u rog, kako bi upozorio ljude na nadolazeću propast. Prema vjerovanju Vikinza, kraju svijeta prethodiće tri jake zime između kojih neće biti ljeta, nestaće moral, a širom svijeta će se voditi bitke i ratovi. Vuk Skol će pojesti Sunce, a njegov brat Hati poješće Mjesec. To će dovesti do nestanka zvijezda, a Zemlju će obaviti vječna tama.

Eksperti za nordijsku mitologiju izračunali su da će se smak svijeta prema vjerovanju Vikinza dogoditi 22. februara 2014. godine. Na taj dan desiće se zemljotres, nivo mora će se podići, a zemlja i tlo će biti prekriveni otrovom.

Kako saopštava Daniel Dardagan iz norveškog Vikinškog centra u Jorku, nedavno su se dogodile stvari koje se podudaraju s onima iz proročanstva. Shodno tome nadolazeća jaka zima mogla bi da se protumači kao “više njih spojne u jednu”. Kako Dardagan tvrdi pojava riba na obalama Kalifornije, takođe su jedan od simptoma, jer su identične onima iz mitova.

Ostaje nam samo da čekamo 22. februar 2014. godine i da saznamo da li je u pitanju opet lažna uzbuna, ili su ipak Vikinzi bili precizniji u proročanstvu od ostalih.

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.