VIDEO: Nezadovoljni Tuzlaci provalili u zgradu Vlade, ima povrijeđenih

Učesnici radničkih protesta u Tuzli trenutno prema zgradi Vlade TK bacaju jaja i nepoznate predmete. Dva prozora su već razbijena, ali jake policijske snage ne dozvoljavaju ulazak u zgradu ogorčenim demonstrantima. Prema posljednjim informacijama stižu pojačanja policije iz drugih policijskih stanica s područja TK, javlja Dnevni avaz.

Inače, pred zgradom Vlade TK nalazi se oko dvije hiljade nezadovoljnih građana, koji su prije dvadesetak minuta blokirali i raskrsnicu koja od Vlade vodi prema SKPC Mejdan. Na raskrsnici gore zapaljene gume i saobraćaj u tom dijelu Tuzle je preusmjeren na sporedne ulice.

Učesnici protesta, kako saznaje “Dnevni avaz” traže od Vlade TK da razgovaraju o njihovim zahtjevima. Iz Vlade su ponudili da se sastanu sa samo pet sindikalnih predstavnika i predstavnika nezaposlenih, što su ovi odbili tražeći da sastanku prisustvuje veći broj njih.

U holu zgrade Vlade nalazi se veći broj demonstranata kao i novinara koje su blokirale jake policijske snage.

U naguravanju sa policijom povrijeđen je jedan predstavnik sindikata „Polihema“, te kamerman RTV „Slon“ iz Tuzle, kao i jedan policajac.

– Koliko god nas je ovdje, malo je. Pitam se šta danas rade penzioneri, šta radi omladina koja nema posla, šta rade moje kolege koje godinama nemaju nikakva primanja, niti zdravstveno osiguranje, koji djecu ispisuju iz škola jer im nemaju zašto kupiti knjige. Mi nećemo nasilje, ali nećemo ni ovu staljinističku vlast. Ova Vlada je najveći gubitaš u Tuzlanskom kantonu, ali oni primaju platu, imaju zdravstveno i penziono osiguranje. Dali su naše firme stečajnoj mafiji koja se skupa s njima obogatila rasprodajući ono što smo mi sačuvali u ratu. Neka se stide! Doveli su ovolike specijalce da čuvanju njihove fotelje – kazao nam je predstavnik sindikata „Polihema“ Sakib Kopićjavlja Dnevni avaz.

Nezadovoljni radnici govore o velikom privatizacijskom kriminalu. Kažu da je prije nekoliko dana stečajni upravnik „Polihema“ prodao upravnu zgradu ove firme turskom državljaninu, za kako kažu, „mizernih 600.000 maraka“ , a koja, navode radnici vrijedi više od dva miliona.

– Kakva god mafija leži u Vladi TK, još gora je u Sudu gdje su se uvezali stečajni upravnici i stečajne sudije. Ne budu li pod hitno reagirali istražni organi, radnici će morati uzeti pravdu u svoje ruke, pa makar ih to i života koštalo – navodi Kopić.

Broj učesnika protesta pred zgradom Vlade TK se povećava iz sata u sat. Saznajemo da je oformljena Facebook grupa koja poziva građane, posebno mlade da im se pridruže, javlja Dnevni avaz.

Podsjetimo, protestu radnika uništenih tuzlanskih preduzeća pred zgradom Kantonalnog suda u Tuzli jutros su se pridružili mnogobrojni mladi, uglavnom nezaposleni, zatim članovi boračkih organizacija…, koji su uzvicima “lopovi, lopovi”, negodovali zbog kriminalnih privatizacija mnogih firmi i neriješenih statusnih pitanja.

Radnicima Konjuha, Dite, Polihema i drugih po prvi put pridružili su se Tuzlaci koji godinama sa diplomama fakulteta sjede na birou, negodujući zbog nepotizma pri zapošljavanju, a koja su uglavnom imala političku pozadinu.

Nakon što je premijer tuzlanskog kantona Sead Čaušević (SDP) odbio da razgovara s radnicima, oni su provalili u zgradu Vlade.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.