Veća osnovica za obračun plaće uposlenima u srednjem obrazovanju i ustanovama kulture
Foto: vlada.ks.gov.ba

Veća osnovica za obračun plaće uposlenima u srednjem obrazovanju i ustanovama kulture

Sporazum o visini osnovice za obračun plaće u 2017. godini za djelatnosti srednjeg obrazovanja i ustanove kulture u Kantonu Sarajevo potpisali su danas premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH-Kantonalni odbor KS Faruk Bešlić. Dosadašnja osnovica od 276 KM za uposlenike u ovim djelatnostima povećana je za sedam KM, te ona zaključkom i odlukom Vlade za narednu godinu iznosi 283 KM.

Ovo je potvrda kontinuirane saradnje i kvalitetnog socijalnog dijaloga Vlade sa sindikatima. Usaglasili smo se oko ključnih stvari a to je racionalizacija potrošnje kao i smanjenje broja uposlenih u javnoj upravi. To je rezultiralo time da u ovoj godini imamo značajne uštede na pozicijama materijala, plata i usluga i u prilici smo da korigujemo osnovicu uposlenima u obrazovanju, policajcima i državnim službenicima čija su primanja nepravedno manja u odnosu na uposlenike u javnim preduzećima i općinama, istakao je premijer Konaković.

Zahvalio je ovom prilikom predstavnicima sindikata obrazovanja na razumijevanju koje su pokazali u pregovorima i jer su prihvatili da je dogovorena osnovica mogućnost i realnost u ovom momentu.

Naš naredni korak, a to smo definisali Sporazumom, vrlo brzo će biti nova korekcija osnovice. Važno je istaći da se pri tome potpuno uklapamo u koncept ušteda i dogovora Federalne vlade sa MMF-om, dodao je premijer Konaković i istakao kako mu je posebno drago da su prva dva sporazuma o povećanju osnovice potpisana sa sindikatima obrazovanja.

Predsjednik Sindikata Bešlić je istakao da je ova osnovica korak ka usklađivanju plaća sa federalnim institucijama čiji uposlenici imaju mnogo veće plaće od uposlenih u obrazovanju i kulturi.

U dogovoru sa Vladom KS uspjeli smo da to usklađivanje plata bude za 2,5 posto, jer je to za sada bilo jedino moguće, iako je naš zahtjev bio da to bude pet posto. Imali smo kvalitetan socijalni dijalog sa premijerom Konakovićem i Vladom, a to je jedino rješenje za sve probleme koje imamo. Ovaj sindikat je dao svoj doprinos mjerama racionalizacije. Sada je red na drugim institucijama da pokažu razumijevanje prema tim mjerama, naglasio je Bešlić.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i ministri za obrazovanje, nauku i mlade i kulture i sporta KS Elvir Kazazović i Mirvad Kurić koji su izrazili spremnost za nastavak uspješne saradnje sa sindikatima u cilju osiguranja boljeg standarda uposlenicima u obrazovanju i ustanovama kulture.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.