Otvaraju se post-covid ambulante, tri mjeseca praćenje stanja izlječenih pacijenata
Foto: Sarajevski.ba

Otvaraju se post-covid ambulante, tri mjeseca praćenje stanja izlječenih pacijenata

Na redovnoj press konferenciji Kriznog štaba MZ KS članica štaba dr Aida Pitić, govoreći o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, istakla je zadovoljstvo zbog malog broja novozaraženih osoba u KS.

Danas su u KS zabilježena 54 novopotvrđena slučaja COVID 19 infekcije. Bilježi se incidenca od 138 zaraženih na 100.000 stanovnika.

“Mi moramo sprovoditi epidemiološke mjere u segmentu koje je donio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva. To znači da još uvijek mi nemamo prostora za popuštanje epidemioloških mjera jer dosadašnji brojevi govore da smo smo dobro radili, poštovali smo preporučene mjere, ali popuštanja u budućnosti nema”, poručila je Pitić.

Pojasnila je da se ne radi ni o kakvim novim mjerama ni na kojem nivou i za bilo koju aktivnost. Ovdje je riječ o ranije donesenim mjerama koje su se pokazale efikasnim.

Timovi spremni za vakcinaciju

Na nivou Kriznog štaba MZ KS i zdravstvenih ustanova timovi za sprovođenje vakcinacije protiv COVID 19 su spremni i čeka se Federacija BiH da dostavi vakcine kako bi se krenulo u aktivnu imunološku zaštitu stanovništva KS.

Smanjiti broj post-covid komplikacija

Prema riječima člana Kriznog štaba, dr Ednana Drljevića, na nivou ambulanti i bolnica usaglašeni su i napravljeni protokoli za liječenje COVID bolesnika koje će u toku ove sedmice uputiti resorno ministarstvo svim zdravstvenim ustanovama.

“Na ovaj način smo ujednačili liječenje u ambulantama i bolnicama. Napravljen je put COVID pacijenata, tačno će se znati koji pacijenti su za neke oblike liječenja, a koji su za hospitalizaciju, tako da će to svakako pomoći pacijentima da više ne lutaju”, rekao je dr Drljević.

Od danas počinje sa radom u Općoj bolnici i post-covid ambulanta. Sa resornim Ministarstvom je dogovoreno da se ove ambulantne otvore uz sve ustanove gdje se liječe COVID pacijenti.

Ti pacijenti će u post-covid ambulantama pri ustanovama gdje su se liječili moći dobiti zdravstvene usluge još tri mjeseca nakon izlječenja.

“Na ovaj način ćemo omogućiti da bude što manje post-covid komplikacija kojih ima zaista vrlo mnogo, a što utiče i na smrtnost pacijenata upravo u post-covid periodima”, pojasnio je dr Drljević. On je objasnio da post-covid period traje šest mjeseci, a na ovaj način, zdravstveni sistem će preuzeti posebnu brigu o ovim pacijentima u trajanju tri mjeseca tokom kojih će biti omogućene sve neophodne kontrole.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.