Uskoro spektakl: Prvo takmičenje barmena u Sarajevu
Foto: S.P. / Sarajevski.ba

Uskoro spektakl: Prvo takmičenje barmena u Sarajevu

Uskoro nas u Sarajevu očekuje pravi spektakl. Zahvaljujući Udruženju gastronoma „Gastro kutak“ i Udruženju barmena Ice imaćete priliku 19. i 20. novembra prisustvovati prvom takmičenju barmena. Ovaj projekat realizovaće se u Holiday Inn-u, a iskustva, truda, dobrih koktela i borbenog duha neće manjkati.

Flairtending je veoma popularna vještina modernih barmena, koja predstavlja barmenske egzibicije i akrobacije. Zahvaljujući tehnikama flairtendinga kokteli se pripremaju na brži i atraktivniji način, privlače veliku pažnju, rade promociju sebe, objekta u kome rade, brendova i napitaka koje koriste.

Takmičenje je podijeljeno na dva dijela. Prva kategorija predstavlja klasično pripremanje koktela (before dinner ili after dinner i long  drink), dok druga podrazumijeva takmičenje u flairtending-u.

Timur Kahrović, poznati barista i ujedno član Udruženja barmena Ice, otkrio nam je par detalja u vezi s takmičenjem i samim udruženjem.

Razgovarala: Selma Pleho, Sarajevski.ba

Sarajevski.ba: Koliko su barmeni i kokteli cijenjeni u Bosni i Hercegovini?

Timur Kahrović: Kokteli su poprilično popularni, pogotovo među mladima. U toku ljeta se stvarno može vidjeti veliki broj koktel barova širom grada. Sam posao barmena, je ustvari nešto što je u svemu tome zapostavljeno. Edukacija za barmene do sad nije bilo u našoj državi, nekih kratkih kurseva da, ali zvaničnih dokumenta ne. Ali promijeniće se to.

Sarajevski.ba: Koji je cilj takmičenja?

Timur Kahrović: Ideja za takmičenje postoji već neko vrijeme, ali sama realizacija je trebala mnogo više. Tako da smo samo čekali prave partnere, a s obzirom na to da imamo jako  dobru saradnju s ostalim udruženjima u i oko ugostiteljstva, bilo je pitanje trenutka.
Sam cilj je da i mi organizujemo ovakvo takmičenje, jer smo među rijetkim zemljama u Evropi gdje se ne održavaju ovakva takmičenja, a i da popularizujemo zanimanje barmena, i kompletan show program koji prati sama izrada koktela. U miksologiji, koktelijerstvu ne postoji vrhunac, kreativnost i nove stvari se uče na dnevnoj osnovi.

 

barmeni.

Foto: S.P. / Sarajevski.ba

Sarajevski.ba: Ko će sve učestvovati 19. i 20. novembra?

Timur Kahrović: Učestvovati mogu svi zainteresovani, prijave su bile do 5. ovog mjeseca, imamo jako puno prijava iz Hrvatske, i interesovanja iz drugih zemalja regiona, kao i iz Europe. Iako je najviše učesnika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Sarajevski.ba: Kako se Udruženje barmena Ice priprema za ovo takmičenje?

Timur Kahrović: Što se tiče samog Udruženja barmena Ice, mi se pripremamo u našoj “koktel Sobi” u sjedištu udruženja, svakodnevno višesatno vježbanje i ponavljanje naših članova dovodi do rutine, ali i dokazuje da se jako ozbiljno shvatilo takmičenje, i da ništa neće biti prepušteno sreći.

Naš sagovornik, Timur Kahrović je za kraj pozvao sve ljubitelje koktela, ali i one koji to nisu da dođu 19. i 20. novembra u Holiday Inn, da podrže ovaj projekat i učesnike, ali i da dobiju prave informacije vezane za udruženje i predstojeću akademiju barmena.

barmeni5

Foto: S.P. / Sarajevski.ba

Timur Kahrović: Svim učesnicima želim puno sreće u svoje, a i u ime Udruženja barmena ICE, nadamo se dobrom provodu, jakoj konkurenciji i pozitivnim iskustvima. Hotel  Holiday Inn je za sve takmičare koji dolaze u naš glavni grad obezbijedio noćenje i dva obroka.
Želio bih zahvaliti i našim sponzorima Havana Rum, Absolut Vodka, Monin sirupi, Coca Cola Company, Alpex d.o.o. a naročito našim saradnicima iz Udruženja gastronoma „Gastro kutak“ i vama Sarajevski.ba, kao našem medijskom sponzoru.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.