Uskoro optužnica protiv predsjednika FBiH Živka Budimira
Foto: CIN.ba

Uskoro optužnica protiv predsjednika FBiH Živka Budimira

Foto: CIN.ba

Foto: CIN.ba

Državno tužilaštvo uskoro će podići optužnicu protiv predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Živka Budimira i drugih zbog sumnje u zloupotrebu položaja.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Kako doznaje Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN), istraga je u završnoj fazi i optužnica je u pripremi. Istraga je pokrenuta prije nekoliko mjeseci zbog sumnje da su neke osobe dobile pomilovanje za novac. Prema tvrdnji Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), pomilovanje Merseda Hadžića zvanog Švicarac plaćeno je oko 40.000 eura. On je bio osuđen na dvije i pol godine zbog ubistva, a pomilovan je u augustu prošle godine tako što je oslobođen neizdržanog dijela zatvorske kazne.

Budimir je uhapšen u aprilu ove godine i u pritvoru je proveo oko mjesec dana. I dalje obavlja dužnost predsjednika FBiH.

„Ja ne funkcioniram na taj način zaista“, rekao je Budimir novinaru CIN-a, odgovarajući na upit je li uzimao novac za pomilovanje.

Tužilaštvo ima informacije da se Budimir prilikom davanja pomilovanja nije rukovodio interesima službe, nego vlastitim interesima i da je neka pomilovanja davao na osnovu urgencije i molbe u cilju stjecanja protupravne koristi. Jedan od pomilovanih, Meho Ibrišević, navodno je osnivač Budimirove Stranke pravde i povjerenja. Ibrišević je osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva, a pomilovan je u decembru 2011. godine tako što je oslobođen neizdržanog dijela kazne.

“Ja ni jednog trenutka nisam pokušao osporiti da je bilo prema meni intervencije, zamolbi da se pomogne određenim ljudima ali to nije protuzakonito. To je lobiranje“, kaže Budimir u razgovoru za CIN. „Bilo je pomilovanja koja sam ja odradio na nečije molbe, na nečije preporuke gdje bi ljudi intervenirali na način da kažu da se radi o osobi koja je u teškom stanju, o obitelji koja je u teškom stanju, sa molbom da se skrati kazna.”

Zajedno sa Budimirom pod sumnjom su i predsjednik Komisije za pomilovanje Hidajet Halilović, koji i dalje radi na poziciji pomoćnika za pravosuđe federalnog ministra, te Budimirov savjetnik Petar Barišić, koji i dalje obavlja svoj posao.

„Sada mi se savjetnik kune u sve svoje da nikada nije uzeo novac za pomilovanje“, kaže Budimir za CIN.

Istraga se temelji na prisluškivanim razgovorima Budimira, Barišića i drugih osoba i na materijalnim dokazima uplate novca i knjiga pomilovanja.

Tužilaštvo Budimiru stavlja na teret i kršenje Zakona o pomilovanju FBiH, jer se prilikom odluka o pomilovanju nije konsultirao sa potpredsjednicima, Mirsadom Kebom i Svetozarom Pudarićem, ali i da je davao pomilovanje osobama koje su već dobile pomilovanje.

Prema istraživanju CIN-a, najmanje tri osobe su od Budimira dobile pomilovanje za djelo za koje su već pomilovane. Riječ je o bivšem predsjedniku Vlade Tuzlanskog kantona Hazimu Vikalu, bivšem ministru policije BiH Aliji Delimustafiću i bivšoj službenici Općinskog suda u Čapljini Ireni Obradović.

„U slučajevima koje ste spomenuli ne radi se o pomilovanju u klasičnom smislu riječi da je on na izdržavanju kazne pa mu se još jednom skraćuje kazna, nego se radi o brisanju iz kaznene evidencije što se i ne smatra nigdje u svijetu klasičnim pomilovanjem“, kaže Budimir.

Prema podacima do kojih je došao CIN, Vikalo, Delimustafić i Obradović pomilovani su na klasičan način, slanjem molbi, odnosno institucijom pomilovanja. CIN je otkrio da Vikalo i Delimustafić u zahtjevima nisu stavili istinite informacije. Budimir kaže da to nije znao.

“Nisam ja taj koji treba istraživati informacije koje dođu u zahtjevu za pomilovanje“, kaže Budimir. Prema istraživanju CIN-a, niko ne provjerava informacije koje se nalaze u zahtjevu. „Ako dođe do toga da ponovo budu osuđeni neće sigurno biti pomilovani.“

Predsjednik FBiH kaže da se prilikom pomilovanja vodio činjenicom da jako puno osoba na slobodi čeka izdržavanje kazne, međutim Vikalo nikada nije ni bio u zatvoru. Budimir je za oko dvije godine pomilovao oko 200 osoba

Odvjetnički tim Živka Budimira uputio je Ustavnom sudu BiH prije četiri mjeseca zahtjev da se preispitaju jesu li određeni članovi Zakon o pomilovanju FBiH u skladu sa Ustavom FBiH. Budimirov odvjetnik Nedim Ademović kaže da Zakon nije ustavan i da je Budimir prema Ustavu mogao pomilovanje dati bez konsultacije sa potpredsjednicima. Budimir očekuje odluku Ustavnog suda FBiH do kraja godine.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.