Uskoro obnova tri škole u KS
Foto: Beep.ba

Uskoro obnova tri škole u KS

U okviru Projekta energetska efikasnost za BiH, koji u Federaciji Bosne i Hercegovine implementira Ministarstvo prostornog uređenja FBiH, putem kreditnih sredstava Svjetske banke, zahvaljujući mjerama energijske efikasnosti, još tri obrazovne institucije u Kantonu Sarajevo dobiti će novo ruho.

Tim povodom, danas je potpisan ugovor između Josipa Martića, ministra prostornog uređenja FBiH i predstavnika mostarskih kompanija JV Promark doo i ZT Tehnozaštita doo, koje su izabrane za izvođače radova.

Potpisivanje ugovora

U obnovu objekata bit će uloženo preko 1.250.000,00 KM, a planirani radovi na sarajevskim školama Srednja elektrotehnička škola, Peta osnovna škola, te OŠ Izet Šabić, Sarajevo će biti realizovani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energijske efikasnosti.

Implementacija radova na ovim objektima koji podrazumijevaju mjere poput zamjene prozora, ugradnju termo fasade, sanaciju krova, zamjenu vanjske stolarije, kao i kotlovnice s upotrebom novog energenta i zamjene postojeće LED rasvjete, poboljšat će uslove boravka učenika i rada uposlenika ovih ustanova.

“Uspješna saradnja s Vladom Kantona Sarajevo u proteklom periodu rezultirala je obnovom 10 objekata. S istim entuzijazmom pristupamo realizaciji i novih aktivnosti, a sve s ciljem ukazivanja na prednosti energijske efikasnosti, što između ostalog podrazumijeva unapređenje komfora u samim objektima, ali i dugoročne uštede na računima za električnu energiju,” izjavio je ministar prostornog uređenja FBiH, Josip Martić.

Nakon realizacije projekta, očekuju se značajne uštede na troškovima za energiju kao i emisiji CO2.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.