Uskoro iz Sarajeva vozom do Beograda?
Foto: zfbh.ba

Uskoro iz Sarajeva vozom do Beograda?

Predsjednik Uprave – generalni direktor Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine Nijaz Puzić i generalni direktor Željeznica Srbije Dragoljub Simonović sastali su se početkom ove sedmice u Beogradu i razgovarali o temama od zajedničkog interesa za obje kompanije.

Prije svega, razgovarano je o rješavanju dužničko-povjerilačkih odnosa između ŽFBiH i ŽS, komercijalnoj saradnji u oblasti prevoza i mogućnosti pokretanja putničkih vozova.

Na sastanku na kojem su prisustvovali najbliži saradnici predsjednika obje Uprave, usaglašen je iznos potraživanja Željeznica FBiH od strane Željeznica Srbije, po osnovu korištenja vagona u vlasništvu Željeznica FBiH koji se nalaze na prugama Željeznica Srbije i razmatran je prethodni Protokol o načinu izmirenja istog. Dogovoreno je da se dinamika i modaliteti izmirenja duga još dodatno i obostrano razmotre i usaglase, do konačnog potpisivanja predviđenog sredinom februara ove godine na zajedničkom sastanku u Sarajevu.

Na sastanku u Beogradu izražena je spremnost za direktnu komercijalnu saradnju Željeznice FBiH i Željeznice Srbije, te su razmatrani principi i modaliteti po kojima bi funkcionisala. Posebno je značajan usvojeni princip po kojem jedna željeznička Uprava u ime druge, može direktno i bez posrednika zaključiti ugovor sa korisnikom na ukupnoj relaciji prevoza i sa istim regulisati sve obaveze uključujući i obavezu plaćanja.

Rok sa usaglašavanje konačnog ugovora je sredina februara ove godine, kada je planiran ponovni zajednički sastanak u Sarajevu.

S obzirom na to da su obje željezničke Uprave iskazale interes za ponovnu uspostavu putničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo – Beograd – Sarajevo, zaključeno je da nadležne službe razmotre potrebne elemente koji trebaju opravdati odluku o uvođenju voza na ovoj liniji. Ovi elementi se, prije svega, odnose na potencijalne tokove putnika, konkurentnu cijenu i brzinu.

Na sastanku je, zbog promijenjenih uslova saobraćaja vozova preko Hrvatske razmatrana mogućnost da se trasa voza uspostavi preko granične stanice Zvornik, za koju postoji i veći interes putnika.

Željeznice Srbije u svojim planskim aktivnostima imaju predviđenu rekonstrukciju dijela pruge na dijelu Brasina – Ruma koja treba omogućiti veće brzine i osovinsko opterećenje. Isto tako, Željeznice Srbije raspolažu i potrebnim transportnim kapacitetima-dizel motornim vozovima većeg komfora, saopćeno je iz Željeznica Federacije BiH.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.