Uprkos hladnoći roditelji ostaju ispred OHR-a
Foto: Sarajevski.ba

Uprkos hladnoći roditelji ostaju ispred OHR-a

Roditelj djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević- Polja koji od 9. oktobra mirno protestiraju ispred OHR-a u Sarajevu, uprkos sve hladnijem vremenu, ostaju u šatorima.

“Ljudi su zbog niskih temperatura, posebno tokom noći i ujutro, dobili prehladu, imaju gripu, a nekoliko njih ima problema i s bubrezima. Svaku noć se bukvalno smrzavamo, temperatura je ispod nule”, kazao je Feni jedan od roditelja Muhizin Omerović.

Dodao je da, uprkos svim problemima, ostaju ispred OHR-a.

Omerović je kazao da su djeca posjetila OŠ Centar “Vladimir Nazor” u Sarajevu gdje su se družili sa svojim vršnjacima.

Prošle sedmice je u Sarajevu održan sastanak koji je organizirao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović radi rješavanja problema u vezi s uvođenjem nacionalne grupe predmeta u školu u Konjević-Polju.

Sastanku su prisustvovali premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, ministar obrazovanja i kulture Federacije Damir Mašić, predstavnik Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i advokat Nedim Ademović te roditelji iz Konjević-Polja.

 

Vlada Federacije BiH, izjavio je nakon sastanka premijer Nikšić, nema nadležnosti za rješenje problema djece bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja, već Vlada Republike Srpske.

 

Bošnjačka djeca iz Konjević-Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra, a zahtijevaju od nadležnih institucija u RS-u da osiguraju odvijanje nastave na bosanskom jeziku i uvođenje nacionalne grupe predmeta.

 

Svoja prava roditelji i djeca od 9. oktobra traže pred OHR-om, gdje su podigli šatorsko naselje.

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.