Upitan početak izgradnje državnog zatvora
Foto: mpr.gov.ba/

Upitan početak izgradnje državnog zatvora

Na području općine Istočna Ilidža, u blizini Vojkovića, ovih dana je trebala početi izgradnja državnog zatvora. Novac je obezbijeđen, Komisija predložila izvođača radova, ali ga nadzorni Odbor još nije odobrio, javlja TVSA.ba.

Kada bude završen, u ovom zatvoru, na čiju izgradnj se čeka od 2006. godine, će kaznu izdržavati ratni zločinci i drugi najteži prestupnici u svim oblicima kriminala. Na izgradnju ovog zatvora čeka se od 2006. godine. Svaki zatvorenik trebao bi imati ćeliju površine 22 metra kvadratna.

Bit će to, tvrde, u Ministarstvu pravde BiH, nasigurniji i najmoderniji zatvor u regionu. Predviđeni troškovi su blizu 77 miliona maraka, što je obezbijeđeno iz donatorskih, kreditnih i domaćih izvora. Iako je najavljeno da će tenderske procedure biti završene do ljeta, a radovi početi na jesen ove godine, početak gradnje još je pod znakom pitanja, iako nadležni ne dijele takvo mišljenje.

Marina Bakić iz Ministarstvo pravde BiH tvrdi da se baš ne može reći da je upitan, ali je činjenica da Nadzorni odbor ministarstva još nije odobrio izabranog izvođača.

“Očekujemo da se to dogodi što prije, ali sa sigurnošću ne mogu potvrditi kada će to biti”, rekla je Marina Bakić za TVSA.ba.

Kompleks će, kako je najavljeno, zauzimati blizu 24 hiljade kvadratnih metara zemljišta, i u njemu biti mjesta za 348 osuđenika i pritvorenika Suda BiH. To će rasteretiti druge kazneno-popravne ustanove i omogućiti resocijalizaciju osoba osuđenih za lakše oblike kriminala.

Bakić navodi da se to može posmatrati i sa ekonomskog aspekta. Općiinski budžet već je bogatiji za oko milion KM, a otvorit će se i nova radna mjesta. Radovi bi trebali trajati dvije godine, a ako počnu ove jeseni, svoje prve goste državni zatvor mogao primiti već krajem 2015. godine.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.