Unutar Kowloon Walled City – nekad smatranog  za najgušće naseljeno mjesto na Zemlji
FOTO: dailymail.co.uk

Unutar Kowloon Walled City – nekad smatranog za najgušće naseljeno mjesto na Zemlji

Kowloon Waaled City je nekad smatran za najgušće naseljeno mjesto na Zemlji sa 50 000 stanovnika zbijeno na malom prostoru, a ove fascinantne slike nam pružaju rijetki uvid u život stanovnika ovog malog grada.

POGLEDAJ GALERIJU

Kanadski fotograf Greg Girard u saradnji s Ianom Lambothom proveo je pet godina upoznavajući ozloglašeni kineski grad Kowloon Walled City prije nego je uništen 1992 godine.

Grad je bio fenomen s 33 000 porodica i poslovnih prostora koji su boravili na malom prostoru u više od 300 međusobno povezanih zgrada, bio je bez zdravstvenih i sigurnosnih propisa, labirint mračnih hodnika i u blizini piste Kai Tak aerodrome.

“Proveo sam pet godina fotografirajući i upoznavajući Walled City, njegove stanare i kako je organizovan. Na prvi pogled izgleda neorganizovano, a u stvarnosti je funkcionisao vrlo dobro”, rekao je gospodin Girard.

POGLEDAJ GALERIJU

Još od Song Dinastije ovo mjesto je služilo kao vojno uporište odakle se ova oblast branila od pirata i odakle se upravljalo proizvodnjom soli sve dok nije palo pod vlast Britanije.

Za vrijeme Japanske okupacije Hon Konga u Drugom svjetskom ratu dijelom je unisten kako bi se obezbijedio material za izgradnju obližnjeg aerodrome. Kad su Japanci predali grad, populacija se dramaticno povecala da bi na kraju postao raj za kriminalce i narkomane, a sve do 1974 njime je upravljala Kineska mafija.

Grad je na početku 80-tih bio ozloglašeno mjesto, sa javnim kućama, kockarnicama, prostorijama za konzumiranje kokaina. Grad je postao poznat po dvoranama gdje su se ljudi hranili i gdje se prodavalo pseće meso.

POGLEDAJ GALERIJU

Pored visoke stope kriminala mnogi njegovi stanovnici su živjeli mirno. Krovovi zgrada su bili jedino mjesto  gdje su mogli udisati svjež zrak i pobjeći od klaustrofobije s nižih spratova.

Grad je proizveo diplomatsku krizu između između Britanije i Kine jer niti jedna strana nije htjela da preuzme odgovornost. Konačno i Britanska i Kineska vlast su smatrale da je stanje u gradu nepodnošljivo. Kvalitet života i Sanitarni uvjeti su bili ispod svakog nivoa i odluceno je da se zgrade uniste. Mnogi građani su protestvovali i pokušali su da zaustave evakuaciju, ali je vlada potrosila 2.7 milijardi hongkonških dolar kao kompenzaciju i premiještanje je počelo 1991. Evakuacija je završena 1992. godine.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.