U škole se od ponedjeljka vraćaju učenici završnih razreda osnovnog i srednjeg obrazovanja
Foto: vlada.ks.gov.ba

U škole se od ponedjeljka vraćaju učenici završnih razreda osnovnog i srednjeg obrazovanja

Ministrica odgoja i obrazovanja KS Naida Hota-Muminović i ministar zdravstva KS, prof.dr. Haris Vranić na danas održanoj press konferenciji uputili su javnosti dodatne informacije vezane za odvijanje odgojno-obrazovnog procesa u uvjetima pandemije.

Ministarstvo odgoja i obrazovanja, nakon dogovora sa Ministarstvom zdravstva KS i Kriznim štabom MZ KS, uputilo je prema osnovnim i srednji škola dopunu uputstva u kojoj se kaže da će se od 8. februara 2021. godine (ponedjeljak) u školske klupe vratiti učenici starijih razreda, odnosno devetog razreda osnovne škole, te završnih razreda trogodišnjeg i četvorogodišnjeg srednjeg obrazovanja.

Kako je istakla ministrica Hota-Muminović, nakon što su urađene pripreme i konsultacije sa zdravstvenom strukom, kao i sa Udruženjem roditelja KS, trenutno je moguće za ove učenike organizirati nastavu u školskim klupama.

“Nastava je u drugom polugodištu počela 1. februara, kako je i planirano i to na način kako je završilo prvo polugodište. Trenutno su se stekli uvjeti da možemo krenuti sa ovom izmjenom, uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Naglašavamo da su sve upute predmet stalnih promjena u skladu sa epidemiološkom situacijom u KS”, poručila je ministrica Hota-Muminović.

Prema najavama ministra Vranića, Krizni štab će nastaviti pratiti epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo i koji će,  ukoliko bi eventualno došlo do povećanja broja novozaraženih od COVID-a 19, donositi nove mjere.

Ovom prilikom, istakao je kako je resorno ministarstvo primilo najveći broj pitanja, kako od roditelja, tako i nastavnika, vezano za nošenje maski djece koja pohađaju niže razrede osnovne škole.

„Pozivajući se na evropske i američke standarde epidemiološke zaštite učenika u školama, i mi smo donijeli odluku u kojoj se navodi da je obavezno nošenje maske za sve tokom boravka u prostorijama škola i tu nema dileme“, poručio je ministar Vranić.

On je najavio da će se vršiti kontinuirano zdravstveno anketiranje nastavnog osoblja.

„Svi oni koji budi imali bilo kakve simptome, a koji mogu ukazivati na kliničku sliku COVID-19 oboljenja su obavezni i zakonski, ali i moralno, da to prijave. Nakon toga će se izvršiti brzo, takozvano rapid-testiranje, čiji su rezultati 98 posto pouzdani. Na ovaj način će se osigurati da nastavnici u školama i sa blažom kliničkom slikom ne mogu proširiti zarazu“, naglasio je ministar Vranić.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.