U prvoj fazi planirana vakcinacija 83.000 osoba u Sarajevu
Foto: Sarajevski.ba

U prvoj fazi planirana vakcinacija 83.000 osoba u Sarajevu

Početkom februara očekuje se dolazak manjeg broja doza vakcine protiv COVID-19 virusa, dok bi ostatak dolaziti na sedmičnom nivou.

Kako je i ranije najavljeno vakcine će biti besplatne za sve građane, a vakcinacija će biti na dobrovoljnoj osnovi.

Plan je smanjiti morbiditet i mortalitet povezan s bolešću Covid-19, smanjiti prenos virusa, te očuvanje funkcioniranje društva.

Cilj je, kako se navodi u planu o vakcinaciji protiv korone čije dijelove je objavio portal Klix.ba, omogućiti vakcinisanje za najmanje 50% populacije Federacije BiH, što prema posljednjem izvještaju iz Federalnog zavoda za statistiku iznosi oko 1,1 milion stanovnika u ovom entitetu.

Planirano je vakcinisati 21 posto stanovništva u Kantonu Sarajevo, odnosno 83.150 ljudi.  Prioritet su, naravno zdravstveni radnici za koje je planirano 6.700 vakcina, te 1,250 osoba starijih od 65 godina u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje, kao i njegovatelje koje je neophodno vakcinisati. Ostatak od 75.200 se donosi na osobe sa hroničnim bolestima i osobe starijie od 60 godina koje je neophodno vakcinisati.

Što se ostalih kantona tiče, nakon sarajevskog, najviše će biti vakcinisano u Tuzlanskom kantonu gdje je planirano vakcinisanje 20% građana, a sa 15% slijedi   Zeničko-dobojski, 11%  Hercegovačko-neretvanski,  10% u Unsko-sanski,  10% u Srednjobosanski, 5% u Kantonu 10,  4% u Zapadnohercegovačkom,  2% u Posavskom  1% u Bosanskopodrinjskom, podaci su koje je objavio portal Klix.ba.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.