U ponedjeljak počinju radovi na tunelu Crnaja
Foto: Youtube

U ponedjeljak počinju radovi na tunelu Crnaja

Radovi na tunelu Crnaja počinju u ponedjeljak 08. februara 2020. godine, čime na snagu stupa naizmjenični režim prometa na ovom dijelu magistralne ceste M17 Sarajevo-Mostar.

Promet kroz tunel Crnaja odvijat će se naizmjenično, jednom trakom, uz upotrebu svjetlosne signalizacije. Prema simulacijama prometa koje su do sada urađene, maksimalno zadržavanje će biti ograničeno na 15 munuta, pručuju iz JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine.

S ciljem ubrzanja izgradnje, radovi će se izvoditi kontinuirano 24 sata, s tim da su potpune obustave prometa predviđene u intervalu 23.00 – 5.00 sati, uz izuzetak kola hitne pomoći i vozila policije kojima će prolaz biti omogućen i u ovom periodu.

U periodu 01. juna – 30. septembra radovi će biti obustavljeni a promet će se odvijati u obje trake, bez ograničenja, najavljuju iz JP Ceste Federacije BiH.

Planirani rok za okončanje obnove tunela Crnaja je juni 2022. godine.

Ugovor za izgradnju radova potpisan je u junu 2019. godine, ali su radovi brzo prolongirani kako bi se pronašla adekvatna zaobilaznica.

Vrijednost tada potpisanog ugovora je 12,8 mil KM sa PDV-om. Radovi će se finansirati iz kreditnih sredstava Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Evropske investicijske banke (EIB).

Alternativni pravci

To što nije obezbijeđna adekvatna zaobilaznica smetalo je brojnim građanima, a naručito Udruženju poslodavaca FBiH, koji će, kako kažu, zbog ovih radova imati velike gubitke.

Udruženje privrednika Jablanica održalo je protest zbog neispunjenja njihovih zahtjeva povodom izvođenja radova na rekostrukciji tunela Crnaja, ali ni to nije uticalo na novu odgodu početka radova.

Iz JP Ceste Federacije BiH navode da tokom izvođenja radova, učesnici u prometu mogu koristiti sljedeće alternativne cestovne pravce i to:

  • M-5 Sarajevo – Kiseljak – Busovača – Kaonik,
  • M-5 Lašva – Kaonik – Vitez – Nević Polje,
  • M-16.4 Nević Polje – Novi Travnik – Bugojno,
  • M-16.2 Bugojno – Prozor – Jablanica,
  • M-16. Bugojno – Tomislavgrad,
  • M-6.1 Tomislavgrad – Mostar,
  • M-18 i M-18.1 Sarajevo – Foča, M-20 Foča – Trebinje.

Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.