U 23 starogradske ulice uvedeno dvolinijsko prikupljanje otpada
Foto: starigrad.ba

U 23 starogradske ulice uvedeno dvolinijsko prikupljanje otpada

U mjesnim zajednicama Kovači, Mošćanica, Vratnik, Sumbuluša, Hrid – Jarčedoli, Širokača, Mahmutovac i Medrese uveden je dvolinijski sistem prikupljanja otpada.

Riječ je o projektu ‘Dvolinijski sistem otpada u starogradskim domaćinstvima’ kojeg zajednički finansiraju Općina Stari Grad i Fond za zaštitu okoliša FBiH. Vrijednost projekta je 62.500 KM, Fond za zaštitu okoliša FBiH finansira ga sa 50.000 KM a Općina Stari Grad sa 12.500 KM.

Iz Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajedica pojasnilu su da je Općina Stari Grad za ulice u kojima su distribuirane kante dobila saglasnost KJKP „RAD“, koje je i nadležno za odvoz komunalnog otpada.

„Prikupljanje otpada na ovakav način moguće je samo u ulicama koje imaju dovoljnu širinu i gdje je moguć prolazak većeg kamiona koji prazni otpad iz ovih kanti“, kazali su iz Službe.

Bit će podijeljeno 1.980 kanti

Projektom je nabavljeno 990 kompleta tj. 1.980 kanti za dvolinijski odvoz smeća i raspoređuju se u svim mjesnim zajednicama gdje postoji potreba i gdje je to bilo moguće.

Svako domaćinstvo je dobilo komplet od po dvije kante, crnu i žutu. Crna kanta namijenjena je za prikupljanje kućnog komunalnog otpada i praznit će se dva puta sedmično (utorkom i subotom), a žuta kanta namijenjena je za reciklažni otpad i praznit će se jednom sedmično (četvrtkom).

Projektom su obuhvaćene sljedeće ulice: Džinina (55 kompleta), Očaktanum (77 kompleta), Ablagijin sokak (54 kompleta), Streljačka (63 kompleta), Ploča (25 kompleta), Saburina (29 kompleta), Hadžijamakova (76 kompleta), Mustafe Dovadžije (45 kompleta), Carina (30 kompleta), Vratnik mejdan (46 kompleta), Močila (70 kompleta), Močila terezija (25 kompleta), Bajramuša (45 kompleta), Mahmutovac (30 kompleta), Za beglukom (40 kompleta), Hambina carina (58 kompleta), Nadmejdan (15 kompleta), Hadžiabdinica (12 kompleta), Širokac (15 kompleta), Kasima efendije Dobrače (24 kompleta), Požegina (50 kompleta), Ćopinica (10 kompleta) i Nova Baruthana (96 kompleta).

Preostalo je još da se kante za otpad podijele u ulici Nova Baruthana što će biti i urađeno u nerednim danima u zavisnosti od vremenskih uslova, dok su u ostalim ulicama koje su obuhvaćene projektom kante već dostavljene domaćinstvima na upotrebu.

Podjelu kanti za otpad na kućne adrese građana vrši Odjeljenje za održavanje Aleje ambasadora, cestovnih pojasa i javnih površina, koje djeluje pri Službi za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.