U 2013. godini od mina očišćeno dva miliona kvadratnih metara prostora
Foto: mod.gov.ba

U 2013. godini od mina očišćeno dva miliona kvadratnih metara prostora

Foto: mod.gov.ba

Foto: mod.gov.ba

Pripadnici Deminerskog bataljona Oružanih snaga (OS) BiH u 2013. godini od mina su očistili ukupno 2.190.106 metara kvadratnih, i to na prostoru 22 općine u oba bh. entiteta i u Distriktu Brčko, rečeno je na prezentaciji Godišnje analize protivminskih akcija u 2013. godini, koju je u kasarni Oružanih snaga (OS) BiH Rajlovac kod Sarajeva organizovala Operativna komanda (OK) OS BiH, javila je Onasa.

Prezentaciji su prisustvovali zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac, predstavnici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, generali i komandanti brigada iz sastava OS BiH, direktor BH MAC-a Dušan Gavran, predstavnici entitetskih uprava Civilne zaštite, komandant NATO štaba u Sarajevu, brigadni general Merle D. Hart, predstavnici EUFOR-a, ambasada SAD i Norveške u BiH, predstavnici Misije OSCE u BiH i Norveške narodne pomoći.

Tokom analize prisutnima se u svojstvu domaćina obratio komandant OK OS BiH, brigadni general Dragan Vuković, koji je kazao da se nada kako će proces deminiranja i ubuduće imati potrebnu pažnju i tretman kod svih relevantnih činilaca i donosilaca odluka u BiH, te da će OS BiH, ali i ostali koji se bave ovim pitanjima, uspjeti da realiziraju plan prema kojem bi do 2019. godine BiH trebala biti u potpunosti očišćena od mina.

Godišnju analizu prezentacije o protivminskom djelovanju u 2013. godini predstavili su brigadir OS BiH Asim Spahić, načelnik Odjeljenja za deminiranje u OK OS BiH i zamjenik komandanta OK OS BiH, brigadni general Sakib Forić.

U svojim izlaganjima oni su iznijeli niz značajnih podataka o učincima u prethodnoj godini, a osvrnuli su se i na planove za 2014., u kojoj bi se, prema Strategiji protivminskog djelovanja OS BiH 2009-2019., od mina trebalo očistiti dodatnih 3.400.000 metara kvadratnih površine u različitim djelovima BiH.

Marjanac je pripadnicima Deminerskog bataljona OS BiH čestitao na postignutim rezultatima, te iskazao punu opredjeljenost menadžmenta Ministarstva odbrane da podrži sve zahtjeve koji se budu odnosili na proces deminiranja i pomogne operacionalizaciju zacrtanih planiranih aktivnosti.

On je, također, apelovao na predstavnike Parlamenta BiH da i oni prilikom donošenja odluka koje se tiču OS BiH, imajući u vidu činjenicu da u ovom trenutku nema prioritetnijeg zadatka od deminiranja i da je u tom smislu potrebna podrška onima koji taj zadatak realiziraju.

Tokom ove analize, svi su zajednički ocijenili da ovi vrijedni momci, kao i njihovi komandiri i jedinica u cjelini, zaslužuju da budu podržani, kako u pogledu opremanja, tako i u smislu statusnog zbrinjavanja.

Ovom prilikom su se domaćini posebno zahvalili svim međunarodnim partnerima na pomoći i podršci ovom procesu, posebno istaknuvši doprinos Norveške narodne pomoći, a najzaslužnije deminere OS BiH pohvalili su ministar odbrane BiH i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.