Turković osuđen na 40 godina zatvora
Foto: Federalna.ba

Turković osuđen na 40 godina zatvora

Suda Bosne i Hercegovine izrekao je kaznu zatvora u trajanju od 40 godina i oduzimanje imovine Zijadu Turkoviću, vođi zločinačke organizacije, javlja Federalna.ba.

Ista kazna izrečena je i Milenku Lakiću. Odlukom je Suda BiH Saša Stjepanović osuđen je na 12 godina zatvora, Fadil Aljović na pet, a Muamer Zahitović na tri. Sud je oslobodio Nijaza Zubana i Hilmiju Mašovića.

Osuđeni su se, podsjećamo, teretili da su bili pripadnici međusobno povezane i organizirane grupe ljudi, koja je formirana s ciljem organiziranja, pripremanja i vršenja krivičnih djela, koja su izazvala uznemirenost, strah i nesigurnost među građanima.

Između ostalog, u optužnici Tužilaštva BiH se navodi i da je Turković u periodu od početka 2005. do septembra 2010. godine rukovodio grupom ljudi koja je u promet stavljala heroin i kokain. Optužen je i za: pet ubistava, tri pokušaja ubistva, pljačku 2,5 miliona KM u Cargo centru Međunarodnog sarajevskog aerodroma, nezakonito sticanje dionica Fabrike čarapa Ključ te pranje novca.

Isljam Kalender inače Turkovićev kum, nakon što se i sam našao na listi nepoželjnih osoba koje je Turković želio likvidirati, tokom suđenja odlučio je progovoriti o detaljima ubistava. Tako je Kalender postao prva osoba u BiH koja je ušla u program zaštite svjedoka, promijenili su mu identitet i preselili ga u nepoznatu zemlju, javlja Federalna.ba.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.