Trebević postaje zaštićeno područje
Foto: Sarajevski.ba

Trebević postaje zaštićeno područje

Prijedlog zakona o proglašenju Zaštićenog pejzaža Trebević, koji će se naći na razmatranju na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zakazanoj za 30. oktobar, je pripremljen.

Kako je istakla Krvavac, 28. augusta objavljen je novi federalni Zakon o zaštiti prirode kojim je ranije važeći Zakon o zaštiti prirode, a na osnovu kojeg je napravljen nacrt, stavljen van snage. Tako je na drugačiji način propisan sadržaj kantonalnog Zakona o zaštiti prirodnih vrijednosti, drugačije se utvrđuju kategorije, tako da je zaštićeni pejzaž peta, a ne četvrta kategorija kako je to bilo ranije.

Prijedlog zakona u odnosu na nacrt koji je Skupština KS-a razmatrala u maju značajno je drugačiji, rekla je za Oslobođenje Zijada Krvavac, pomoćnica ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Prostornim planom KS-a područje Trebevića predviđeno je kao zaštićeni pejzaž. Po donošenju ovog zakona, Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja preuzet će upravljanje i ovim zaštićenim područjem, čiji obuhvat, kako je navela Krvavac, iznosi 400,2 hektara.

“Trebević je područje koje je oduvijek imalo poseban značaj za Kanton i građane. Ono što ga je oduvijek odvajalo od ostalih prirodnih područja je blizina urbanog dijela grada. Posebna vrijednost su šume koje predstavljaju prirodni reciklator za zagađeni zrak u sarajevskoj kotlini, brojna izvorišta vode, endemske biljne i životinjske vrste, te pejzažna raznovrsnost zbog čega je Trebević uvijek bio pogodan za rekreaciju, sportske aktivnosti, izlete i druge sadržaje, dodala je Krvavac.

FOTO: Grafiti koji ‘krase’ trebevićku bob stazu

Zakonom se, kako je rekla Krvavac, zagovara obnova svih objekata na Trebeviću, koji su u najvećoj mjeri uništeni, te drugi zahvati koji će doprinijeti boljoj promociji i korištenju potencijala ovog područja, u mjeri koja neće narušiti prirodne vrijednosti koje se trebaju očuvati.

Ona je dodala da su izvršene dodatne provjere vezano za minsku situaciju, a iz BHMAC-a su rekli kako postoje dva lokaliteta koja ulaze u obuhvat zaštite, a koja su sumnjiva. T rizične površine, kako je rekla Krvavac, nalaze se iznad pruge prema naselju Jarčedoli i prema Pitinim stijenama.

Do sada su obnovljena samo dva objekta, jedan je Napretkov dom, a drugi koristi Ski-klub Širokača.

“Na ovom području trenutno zbog izostanka značajnih akcija imamo stanje da je gotovo uništena kompletna saobraćajna, komunalna i turistička infrastruktura, šumski fond je stalno ugrožen bespravnom sječom, divlje deponije su na više lokacija, imamo pojavu odrona i klizišta”, rekla je rekla je za Oslobođenje Zijada Krvavac.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.