Tikve kao ukras
Foto: S.P. / Sarajevski.ba

Tikve kao ukras

Tikve predstavljaju najstariju biljnu kulturu, a njeno geografsko porijeklo još uvijek je sporno. Smatra se da su nastale u Americi, te da su nakon otkrića Amerike prenijete na druge kontinente.

3. decembra 1492. godine, Kristofer Kolumbo je u svoj dnevnik zabilježio trenutak kada je ugledao nepoznatu biljku na Karibima. Ta biljka bila je tikva, te se smatra da je na ovaj dan otkrivena.

Tikve se često nalaze na našem meniju tokom jesenjih dana, no jeste li znali da postoji sorta tikve koja služi za ukras?

Ukrasne tikve su veoma neobičnog oblika, posebnih boja i nijansi. Njihova kora može biti glatka i gruba, a pri tome je svaka interesantna na svoj način. Kada je u pitanju dekoracija, često služe kao dopuna jesenjih i zimskih aranžmana, no nije rijetkost i da se neka nađe i na policama bosanskohercegovačkih domova. Može poslužiti kao dekoracija stola, kao vaza, lampa samo je pitanje vaše kreativnosti.

ukrasna_tikva

Foto: S.P. / Sarajevski.ba

Rijetko možete naći biljku koja ne zahtijeva mnogo kada je u pitanju uzgoj. Tikve koje služe za ukras, sade se kada vrijeme otopli. U zemlju se stavljaju po tri sjemenke, a potom zaliju. Sjeme nikne za sedam do deset dana. Ukoliko svako zrno nikne, potrebno je biljčice razrijediti. Neophodno je da im obezbijedite oslonac uz koji će se biljka moći penjati. Treba osigurati i dovoljno mjesta za razvoj plodova, stoga, prilikom sađenja odmaknite biljku na dvadesetak centimetara od zida ili oslonca. Ne zaboravite da ih redovno zalijevate, te da jednom u dvije-tri nedjelje u tu vodu dodate malo tečnog mineralnog đubriva.

Ukoliko vam se desi da vaša tikva nema ploda, iako je cvjetala, razlog tome može biti to da su cvjetovi bili zatvoreni u vrijeme kada dolaze insekti koji ih oprašuju. Ali to nije nerješiv problem, da vam se to ne bi dogodilo, u kasne popodnevne sate prenesite četkicom polen s prašnika jednog cvijeta na tučak drugog.

tikva

Foto: S.P. / Sarajevski.ba

Preporuka

Ako želite tikvu iskoristiti za ukras, uberite je tek u oktobru, kada sasvim sazri ili poslije prvih mrazeva, te je osušite na promajnom mjestu. Ukoliko ste umjetnička duša, pustite svojoj kreativnosti na volju, boje u ruke i naslikajte na tikvi što vam srce poželi.


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.