Svjetski dan napuštenih životinja
Foto: Damir Hajdarbašić, Sarajevski.ba

Svjetski dan napuštenih životinja

Prije četiri godine, rodila se ideja koja je željela podići svijest ljudi o napuštenim životinjama. Ta ideja doprinijela je da 4. april postane Svjetski dan napuštenih životinja.

“Što je čovjek bez životinja? Kada bi životinja nestalo, čovjek bi umro od velike usamljenosti duha. Što god zadesi životinje, ubrzo snađe i čovjeka. Sve je na svijetu povezano.” – Poglavica Seattle, Pismo indijanskog poglavice Seattlea

Prvi put nešto slično ovome održano je 2010. godine, kada su se nizozemska udruženja za zaštitu životinja okupila i održala Prvu nizozemsku konferenciju za napuštene životinje.

“Sve životinje koje po zemlji hodaju, sve ptice koje na krilima svojim lete, svjetovi su poput vas…“ (Al-An’am, 38)

Cilj obilježavanja  Svjetskog dana napuštenih životinja je da se ukaže na ovaj problem, koji je doveo do oko 600 miliona napuštenih životinja u svijetu. 4. april nastoji skrenuti pažnju na sudbinu napuštenih životinja koje su svakodnevno izložene vremenskim neprilikama, gladi, žeđi, bolestima i zlostavljanjima. Nemar njihovih vlasnika doveo je i do njihovog nekontroliranog razmnožavanja, što direktno utiče na sve veći broja životinja koje lutaju ulicama.

“Uvijek će postojati negdje nekakav izgubljeni pas zbog kojega neću moći biti sretan.” – Jean Anouilh

Svi koji su udomili nek životinju i spasili je od surovog života, s ponosom i zadovoljstvom mogu puna srca reći da su učinili dobro djelo. Ukoliko niste u mogućnosti napraviti ovakav korak, imajte u torbi uvijek flašicu vode ili koji komadić mesa i ozarite lica napuštenim životinjama kada ih sretnete. Niste u mogućnosti ni to? Vaša ruka čuda čini, nježnost je divan način da dan izgleda ljepše, pomilujte ih i zadovoljite se njihovom srećom. Skromnost je njihova najveća vrlina!

“Ako prihvatiš izgladnjela psa i nahraniš ga, on te neće ujesti. To je razlika između psa i čovjeka.” – Mark Twain

Ukoliko ne volite životinje, učinite i sebi i njima zadovoljstvo zaobiđite ih, nemojte ih udarati, maltretirati i patiti. To im sigurno ne treba, pored sve patnje koju preživljavaju. Imajte na umu, i oni su živa bića, i oni dišu i imaju potrebu za vodom, hranom i ljubavi.

“Bijesna psa se niko ne usudi dirati, a dobrog svi tuku” (Eva Luna) – Isabel Allende

 


Imaš vijest za nas?

Pošalji nam potpuno anonimno vijest ili informaciju.